Няма спирка! Трета ковид вълна ни удря през март

30 Януари 2021 | 13:31
4 коментара
Любопитно

Възможно е да има нова вълна на COVID-19 в края на март, тъй като започнаха да циркулират нови варианти на вируса. Това заяви пред Нова телевизия клиничният имунолог проф. д-р Мариана Мурджева от Националния ваксинационен щаб.

Това са генетични варианти на вируса и очаквам да продължава да ги има. Възможно е да има и други. Има голям селекционен натиск върху вируса и това е резултат от неговата циркулация сред обществото. Това води до намаляване на патогенния му потенциал, но това го кара и да се променя по начин, по който да избягва евентуални промени в средата, които биха го омаломощили, обясни още тя.

В момента има три мутации на коронавируса, посочи имунологът. Британската мутация вече циркулира из Европа, другата е южноафриканската, а последната идва от Бразилия, каза тя.

Една от ваксините, за която вече се знае, че действа срещу британската линия е ваксината на NovaVax, тя има и доста висока ефикасност – 89%. Другата ваксина, която е тествана върху южноафриканската мутация, е ваксината на Jansen, тя е с обща ефективност 66%, но е доказано, че ефективността срещу южноафриканската линия е по-слаба, каза още Мурджева.

По думите й антителата на имунизирани с ваксината на Pfizer, могат успешно да неутрализират новата британска мутация на COVID-19.

По отношение на AstraZeneca очакваме да получим конкретни резултати за клиничните изпитвания, но до момента се знае, че е изпитвана в 4 изпитвания, някои от които във Великобритания и Южна Африка. В две от тях се показва, че имунизацията има добра ефикасност, посочва имунологът.

Добавени коментари

Йонката публикува:
31 Януари 2021 | 17:06
Учениците да учат онлайн ! Ще стане голяма ЗАРАЗА , ако отидат в училище !
Йонката публикува:
31 Януари 2021 | 17:06
Учениците да учат онлайн ! Ще стане голяма ЗАРАЗА , ако отидат в училище !
Spas Valeiuv публикува:
30 Януари 2021 | 17:30
Да спрем нашествието на Била! Призовавам всички банскалии да купуват само стоки от нашия магазин! Да, скъпи и некачествени са, но искаме да ви вземем парите. Аз за това станах общински съветник, за да си защитавам моето. Моля ви, пазарувайте при нас, не ходете в Разлог да пазарувате в Лидъл! Чухте ли каква хубава реч прочетох на заседанието, мама ми я писа! Заеквах, но се справих! Благодаря мамо! Ще продължавам да защитавам нашия бизнес, за това станах съветник!
FAKE NEWS публикува:
30 Януари 2021 | 13:51
FAKE NEWS

Добавете Вашия коментар

TOP