НЯМА ПРОШКА! 2 нощни клуба в Благоевград с актове, нарушили забраната и отворили за клиенти

13 Септември 2021 | 23:31
2 коментара
Общество

Днес предиобед областният управител на Благоевград Николай Шушков е привикал в областта представители на ОД на МВР и на РЗИ, за да преценят на неофициална тристранка какви мерки ще вземат, за да принудят благоевградските заведения да спазват наложените от здравното министерство ограничения в работното време предвид Ковид пандемията.

„Не е въпрос да си играем на котка и мишка и да се плашим с актове, просто трябва да се вземе някакво по-кардинално решение”, каза Шушков, който до вчера обаче още не знаеше в каква посока трябва да е то. „Разбрах, че в събота 2 от проверените заведения са работили след 23.00 часа – дискотеката в Младежкия дом и някаква до хотел „Ален мак“, дори не я знам коя е. Днес ще искам от РЗИ информация колко акта са съставени, на кого, на каква стойност ще са наказателните постановления. А с хората от полицията трябва да решим как ще процедираме за следващите вечери, защото така не може“, заключи Шушков.

Проверка на „Струма“ показа, че действително в събота вечерта РЗИ е съставило 2 акта – на собствениците на NightClub LEVEL в Младежкия дом и на Goa Premium Club, който ресторантьорът Мартин Грънчаров отвори преди няколко месеца на мястото на бар „Джулиани“ до Ален мак.

През цялата миналата седмица, докато се очакваше да влезе в сила забраната на нощните заведения да работят, и двата клуба открито се рекламираха на страниците си във Фейсбук, че нямат никакво намерение да спазят мерките на здравното министерство и обещаваха купон до зори.

В събота преди обяд заведението на Грънчаров излезе с присмехулния пост: „Миналата вечер никой не успя да ни попречи да си направим парти до сутринта! А тази вечер продължаваме и с много атрактивни съботни промоции. Стартираме точно в 21.00 часа“.

Още в петък преди полунощ полиция заварди дискотеката в Младежкия дом, окичена с недвусмисления надпис „Искаме да работим“, но успя само да забави с около час влизането в заведението на младежите, които бяха решили да купонясват. Около полунощ те все пак влязоха необезпокоявани, а малко след тях влезе и екип на РЗИ с кочан с актове.

„Целта е да наплашат хората да не влизат в заведенията, но ако на клиент му бъде наложена глоба в моето заведение, аз ще му взема акта и ще го обжалвам в съда вместо него“, обяви Димитър Шалявски, собственик на клуба.

Клиентите се разминаха с проверка на личните карти, а Шалявски бе поканен на 30 септември в РЗИ, за да си получи наказателното постановление.

След рекламирания като „Звезден петък с Емануела“ и изморителната нощ, прекарана в клуба през следващата нощ, вчера Шалявски проспа почти целия ден. Когато успяхме да се свържем по телефона, той отказа да отговори на въпроса уплашиха ли го проверките и ще затвори ли клуба.

Не беше словоохотлив и зам. председателят на Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите Васил Димитров, който още през февруари отвори символично заведението си на алеята за Бачиново в знак на подкрепа към протестите на гилдията в цялата страна. Още тогава той прогнозира, че заради отказа на българите да се ваксинират най-късно през есента ще се стигне до по-сериозни мерки спрямо ресторантьорския бизнес, нарочен, спорен него неизвестно защо, за основен и единствен виновник за високата заболеваемост. 

Открит към момента остава и въпросът с компенсациите, които браншът очаква от държавата. В последните дни на август Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация поиска държавата да предвиди нови мерки и средства за оцеляването на туристическия бизнес, сред които бе и продължаването на мярката 60/40 с поне още две години. Те настояха по нея да бъдат подпомагани всички служители към момента на затварянето, а не както досега – само ако са назначени до 2019 г., и като основа за размера на помощта да се взима за база реалното брутно възнаграждение, което е получавало всяко лице, а не минималната работна заплата.

В условията на нови ограничения за част от бизнесите ще продължат да действат мерките за подпомагане на заетите и тези за работодателите, обяви преди дни вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев. Въпросната мярка 60/40 е предвидено да продължи да действа до края на годината, макар че от месеци бизнесът недоволства заради огромното забавяне, с което тези пари пристигат до тях. Не е ясно и по какъв механизъм държавата ще може да отсее кои заведения са отказали да затворят, за да ги махне от списъка на бизнесите, които ще бъдат подпомогнати.в.Струма

Добавени коментари

Прав публикува:
14 Септември 2021 | 15:32
В чужбина направо ги затварят.
мария публикува:
14 Септември 2021 | 07:17
та тоя не плаща голем наем него бърка до колко ще работи а са затвориха дафейс така че требе да е спокоен

Добавете Вашия коментар

TOP