Няма оправия: Туристка плати 70 лв. за чадър на плаж „Каваци”

03 Юли 2019 | 11:11
1 коментара
Любопитно

При по-старите концесионни договори няма ограничение на максималната цена за чадър и шезлонг.

Това заяви преде БТВ началникът на отдел „Контрол на концесионната дейност” към Министерство на туризма Василка Цанева.

Думите ѝ са по повод касовата бележка за 70 лв. за чадър на плаж „Каваци”, която предизвика възмущение в социалните мрежи.

Тя допълни, че непрекъснато се правят проверки на концесионерите на българските плажове.

„Проверките са много строги, от 1 юни до 1 юли минаха първите проверки и всички цени са отразени на интерактивната карта на Министерство на туризма. Пазарът определя цените. Има разнообразие от плажове – някои са с нови договори, други са със стари”, посочи Цанева и допълни, че инспекторите следят стриктно на плажовете да са със 50% свободна зона за разполагане на плажни принадлежности.

По думите на Константин Занев от Институт за анализи и оценки в туризма, цените за чадър и шезлонг не са нормални.

„Виждаме как българина има едни очаквания за лоялност към Гърция, а не към България. Защото там знае какво ще получи за парите си и какво качество ще получи. В България никога не знае какви нови промени ще има. Започваме да губим българския турист”, коментира той.

Представителят на Министерство на туризма заяви, че има и по-евтини цени за чадър и шезлонг, като даде пример с плажа „Бургас-Север”, където цента 1,20 лв., а на „Поморие-Централен” – 3,60 лв. „Когато се прави сравнение е редно то да се прави между големите курорти в Гърция и България, между малките населени места в Гърция и у нас”, каза Цанева.

Експертът допълва, че и у нас вече се въвежда практиката да не се плаща за чадър и шезлонг, а де се консумира храна и напитки към определено заведение, което предлага сянка.

Константин Занев посочи, че е необходима устойчива концепция за развитие на туризма и адекватни цени.

„Всичко е свързано – заведения, плажове. Ние разчитаме от 10 юли до 15 август да направим целия си летен сезон. Всички разчитат да изкарат много пари. В Гърция обаче има един дълъг сезон, който е свързан с добро промотиране и маркетинг. Нашият туризъм беше на автопилот”, посочи Занев.

Добавени коментари

Има оправия! публикува:
03 Юли 2019 | 17:11
Вече се съмнявам,че на нашето черноморие са наети обекти от "гърци".Те нарочно дигат цените,защото не им пука,че при пях втори път никой няма да се върне,НО ЩЕ ОТПРАШИ ЗА ГЪРЦИЯ! Това е логиката.Нарочно гонят хората,а после се чудим.

Добавете Вашия коментар

TOP