Няма данни за престъпление: прокуратурата прекрати разследването

17 Октомври 2023 | 17:20
0 коментара
Политика
България
Няма данни за престъпление: прокуратурата прекрати разследването

Прокуратурата е прекратила разследването по "Барселонагейт", съобщиха от държавното обвинение. Причината е, че на са открити данни да има извършено престъпление. Разследването се водеше за организирана престъпна група за пране на пари, като по него разпитван беше бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

През юни бившият главен прокурор Иван Гешев дори поиска имунитета на Борисов заради това разследване. Лидерът на ГЕРБ първоначално не искаше, но впоследствие се отказа сам от него. Това стана малко след като Гешев беше отстранен, а изпълняващ длъжността главен прокурор стана Борислав Сараф

"Барселонагейт" е разследване за къща в Барселона, в което се проверява схема за пране на пари, свързвано с бившия премиер Бойко Борисов. По случая е замесено и името на бившия български модел Борислава Йовчева, за която има подозрения, че се е възползвала от схемата, и от която се твърди, че Борисов има дете. През 2018 г. каталунското издание "Периодико" съобщи, че местните власти проверяват дали именно тя е свързана с Борисов.

"След обстоен анализ и проверка на всички събрани материали екип от прокурори от Софийска градска прокуратура е стигнал до извода, че не са налице доказателства, които да сочат по несъмнен и категоричен начин да е извършено престъплението, за което досъдебното производство е било образувано, а именно престъпление по чл. 321 от НК, а и за пране на пари, изразяващо се в закупуването на недвижим имот в Кралство Испания, гр. Барселона", се казва в съобщението на прокуратурата.

Изводите на държавното обвинение са базирани на "множество процесуално-следствени действия, включително разпити на над 20 свидетели, сред които бивши магистрати, народният представител от 49-ото Народно събрание Б. Борисов и други".

От тях те стигат до извода, че "не са събрани каквито и да било доказателства, от които да бъде направен единствен и категоричен извод, че недвижим имот, находящ се в гр. Барселона, е закупен с парични средства, придобити от престъпление".

"От събраните писмени, гласни и веществени доказателства се установява, че придобиването на имота за сумата от 2 900 000 евро в Барселона от св. А. Чаушев (Александър Чаушев - бел. ред.) е било направено по силата на договор за мандат с търговско дружество "Т. Т. С". Видно от приложените писмени доказателства към конкретния период, а именно месец март 2013 г., дружеството е разполагало с парични средства за закупуването на процесния имот, които е придобило от търговската си дейност. Поради изложените съображения наблюдаващите прокурори са стигнали до извода, че не са налице доказателства да е извършено деяние по чл. 253, ал. 1 от НК (пране на пари) по отношение на процесния недвижим имот", се разбира още от съобщението на прокуратурата.

Прокуратурата не е намерила данни и в свидетелски показания, които да казват, че бившият премиер Бойко Борисов е възложил лично или чрез посредник извършването на сделка през март 2013 г. за закупуване на къщата с басейна в Барселона, както и да е предоставил имущество за закупуването ѝ в размер на близо 3 млн. евро.

"Не се съдържат твърдения да е възложено на друг да прикрие действителните права, както и свидетелят Борисов да е указал имотът да бъде апортиран или да е възложил лично или чрез посредник извършването на превод на валута с цел наем на друг недвижим имот - магазин в Барселона", обосноват се от прокуратурата.

В прессъобщението се цитират данните на две от свидетелските показания, тези на бившата съдийка Румяна Ченалова и манекенката Ивайла Бакалова, които твърдят, че именно Борисов е купил имота. "Те не са от характер да обосноват с необходимата степен на категоричност обвинителна теза", пишат от държавното обвинение.

За тях показанията са "предположения, основани на извършен от самите свидетели анализ на техни субективни впечатления за факти и обстоятелства, които не могат да бъдат проверени в хода на досъдебното производство. Те не осигуряват конкретна, категорична и непротиворечива доказателствена информация относно съществени елементи от състава на престъплението организирана престъпна група - а именно време на неговото осъществяване, както и за индивидуални прояви на Борисов, чрез които той да е демонстрирал своята принадлежност към организирано престъпно сдружение", се разбира от съобщението.
Освен това показанията на двете свидетелки не се подкрепят от другите доказателства по делото.

Отделени материали в друго разследване - за четири престъпления
В съобщението на държавното обвинение се уточнява, че преди прекратяването на наказателното производство наблюдаващите прокурори са отделили материали в отделно разследване за четири престъпления, а именно:

 
  • пране на пари относно увеличаване на капитала на испанско търговско дружество
  • пране на пари за преводи между физически лица с инициали Р.Р. (Руслан Русимов - бел.ред.), за който се твърди, че е превеждал пари на Борислава Йовчева за издръжка) и Борислава Йовчева
  • пране на пари за закупуване на недвижим имот в Република Турция
  • за неизгодна сделка по повод продажба на акции на търговско дружество.

Добавете Вашия коментар

TOP