Няма да има зима тази година заради рядък природен феномен

09 Ноември 2023 | 15:07
0 коментара
Любопитно
България
Няма да има зима тази година заради рядък природен феномен
Природният феномен Ел Ниньо ще продължи поне до април 2024 г., съобщиха от Световната метеорологична организация (СMO).

Температурите ще продължават да се повишават в годината, която вече е на път да се превърне в най-топлата, откакто се води статистика.

От СМО заявиха, че има 90 процента вероятност Ел Ниньо да продължи и през зимата в северното полукълбо. Подобна прогноза беше направена миналия месец от правителствени представители в САЩ.

Ел Ниньо води до затопляне на температурата на повърхността на океана в източната и централната част на Тихия океан, като може да предизвика екстремни метеорологични явления - от горски пожари до тропически циклони и продължителни засушавания. 

Явлението вече предизвиква бедствия по света, като се очаква проблемът да бъде по-голям на пазарите в развиващите се страни, които са по-силно изложени на колебанията в цените на храните и енергията.

В същото съобщение СМО обяви, че 2023 г. е на път да бъде най-топлата, откакто се води статистика. Рекордът досега държеше 2016 г. заради двойното въздействие на изключително силния природен феномен Ел Ниньо и въздействието на затоплянето, предизвикано от изгарянето на изкопаеми горива.

Добавете Вашия коментар

TOP