НП "Пирин" ограничава паркирането на автомобили в къмпинг "Бъндерица"

06 Септември 2018 | 15:25
0 коментара
Общество

След сигнал за безразборно паркиращи автомобили в зоната за къмпингуване край хижа „Бъндерица“, които пречат на туристите, съсипват специално поддържаната се целта поляна и дори създават предпоставка за инциденти, Национален парк „Пирин“ предприема действия за ограничаването им.

В изпратена позиция от управата на парка информират, че ще бъдат поставени ограничителни прегради, непозволяващи влизане на превозни средства в последните две тераси на зоната и ясно ще бъдат оказани местата за паркиране.

„В последно време има повишен интерес към разполагане на палатки в района. За ясно разграничаване на местата за паркиране на автомобили и поставяне на палатки, които са разрешени съгласно действащия план за управление на Национален парк „Пирин“, ще бъдат поставени ограничителни прегради, непозволяващи паркиране на автомобили в последните две тераси и ясно посочващи местата за паркиране. Не се предвижда асфалтиране или стабилизиране по друг начин на места от района за къмпингуване“, се посочва в позицията на управата на парка.

Зоната за къмпингуване се намира на трискатна поляна на разстояние около стотина метра от едноименната хижа, до която стига асфалтов път от град Банско. Разположена е на около 1800 метра надморска височина и има капацитет за около 60 палатки и кемпери. Поляната се поддържа чиста и окосена от местното туристическо дружество.

Мястото е предпочитано от туристите, защото в района се намират едни от най-популярните дестинации в Пирин, сред които първенецът на планината връх Вихрен, връх Кутело, карстовият ръб Кончето, местността Казаните, пещерата Хана, 1300-годишната Байкушева мура и много други./БГНЕС/

Добавете Вашия коментар

TOP