Новогодишно: Пленумът на БСП решава да изключат ли Кирил Добрев

29 Декември 2021 | 14:38
2 коментара
Политика
Новогодишно: Пленумът на БСП решава да изключат ли Кирил Добрев

Националният съвет на БСП ще реши дали да изключи от редиците на левицата Кирил Добрев. Вече е свикано неприсъствено заседание с една единствена точка в дневния ред. Членовете на пленума в два дни - днес и на 30 декември - пък трябва да гласуват "за", "против" или "въздържал се". Самият пленум е свикан след протоколно решение на Изпълнителното бюро на червената партия още на 21 декември. Така предновогодишно лидерът на БСП Корнелия Нинова ще се опита да разчисти редиците от своите най-върли опоненти.

Самият Добрев пък е бил уведомен с писмо и от него е изискано до началото и по време на провеждане на пленума да изрази становище по мотивите.

Към решението има приложен списък с подписи на 60 членове, писмо от младежката структура в Елин Пелин, становище на структурата в Омуртаг и два протокола от заседания на местните структури в Долни Чифлик и Варна.

Мотивите - нарушение на устава на БСП, изброени в пет точки. Сред тях са открито противопоставяне на решенията на пленума на БСП и създаване на организация за тяхното проваляне. Наред с това той е обвинен в това, че е имал много медийни изяви, които се използвали за вътрешнопартийни цели и така се създавал негативен образ на левицата. Отделно от това той участва в публични изяви, които уронвали престижа на партията. И на на последно място - използвал  влияние върху структури и кадри за реализиране на лични и корпоративни интереси, както и подпомагал изграждането на структури на нови политически проекти.

Веднага след лошия резултат на БСП след това, Корнелия Нинова подаде оставка, а тогава като причина за това изтъкна факта, че социалисти са работили изцяло в полза на кампанията "продължаваме промяната". Тя дори определи формацията като президентска партия. Сега това обвинение явно се материализира в решението за изключване на Добрев.

Към мотивите са изброени и редица примери, с които Добрев е уронил престижа на БСП. В тях се посочва, че това негово поведение е устойчиво и още през март 2020 година в свое медийно участие е нарекъл БСП „куц кон”. Наред с това вместо да изпълни решението на БСП да се сформират експертни групи, които да влязат в преговори с ПП след вота за бъдеща коалиция, Добрев критикувал, че музейни експонати от БСП преговарят за кабинет. В своя подкрепа от БСП цитират и друго ТВ интервю на Добрев от ноември тази година, в което пред БНТ той казва, че член на Изпълнителното бюро е взел над 150 млн. лв. от Бойко Борисов чрез обществени поръчки, което в мотивите за неговото изключване се определя като клевета. Със тезата си, че БСП не трябва да участва с министри в новия кабинет, Добрев отказвал да работи за изпълнение на партийните политики на за стабилността на държавата и сигурността на гражданите.  Добрев е обвинен, че си служи със заплахи не само към представители на политическото ръководство на партията, но и към технически сътрудници към пленума. Отделно от това участва в протести пред централата на БСП, както и в "задкулисното му участие" в събирането на подписка за свикване на извънреден конгрес.

Добавени коментари

К.ур за БСП и Пиринско.бг публикува:
02 Януари 2022 | 16:50
Избийте се вашта мама болшевишка гнусна, нагла крадлива да е.ба! Киро -валутният престъпник трябваше отдавна да е в пазарджишкия при батите!
1243 публикува:
29 Декември 2021 | 17:55
Крайно време беше!

Добавете Вашия коментар

TOP