Ново шоково поскъпване на природния газ: Очакванията са цената да скочи с 35%

29 Април 2022 | 14:07
0 коментара
Бизнес
Ново шоково поскъпване на природния газ: Очакванията са цената да скочи с 35

Очаква се ново шоково поскъпване на природния газ. Цената на синьото гориво през месец май може да скочи с около 35%. Причината - ще купуваме газ на цени, които са от борсите или 100 евро. Това показват моментните разчети.

На редовното си заседание Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди цената на природния газ за май. Стана ясно, че досега няма информация с колко точно ще поскъпне синьото гориво.

"Булгаргаз" има достатъчно количество газ, което да стигне за битовите потребители и топлофикацииите. Обяснението за това защо е възможно да скочи цената на синьото гориво с 35% е,  че "Газпром" спря доставките на руски газ на България.

"Трябва да отидем на свободния пазар и да заместим 80% от доставките, които "Газпром" доставяше за България, с количества от алтернативни доставчици. Тези количества идват на пазарните цени. В момента борсовите цени са около 100 евро. Предполагам, че цената за България ще бъде по-ниска, поради търговска отстъпка, заради големите количества, които купува "Булгаргаз", каза председателят на КЕВР Станислав Тодоров.

"За месец май сме договорили алтернативни доставки на природен газ, с които да заменим количествата от "Газпром". Проведена е процедура, поискали сме оферти от всички търговци в региона. Природният газ за момента за нашите клиенти е договорен", посочи изпълнителният директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов.

Финалните разчети, които трябва да направи "Булгаргаз", е нужно да бъдат готови до 4 май. На 10 май ще се проведе закрито заседание, на което ще се реши каква ще бъде цената на природния газ, която ще утвърди КЕВР.

Добавете Вашия коментар

TOP