Ново правителство или избори-става ясно днес при Радев

19 Март 2024 | 07:49
1 коментара
Политика
България
Ново правителство или избори-става ясно днес при Радев

Очаква се да стане ясно дали днес ще има развръзка на политическия възел. До обяд трябва да бъдат финализирани преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Вчера Мария Габриел прие мандата от президента и започна да тече срокът, в който тя трябва да върне на държавния глава папката или с имената на бъдещите министри, или празна. По закон срокът е една седмица.

 

"Поемам с чувство за отговорност номинацията ми от страна на ГЕРБ-СДС да бъда премиер. Защото казваме, че България има нужда от стабилност, но тя трябва да бъде въз основа на ясни приоритети, публичност, прозрачност, равнопоставеност в управлението, общи приоритети и общо желание да върви страната напред чрез реформи. Споразумението и МС вървят в пакет. За нас е важно всичко да бъде договорено и много ясно да излезем с позиция, която казва, че сме заедно въз основа на принципите", заяви Габриел.


Тя обаче заяви, че всички детайли по споразумението между двете коалиции трябва да бъдат уточнени и подписани до 12 часа днес.


Ако не успеят да постигнат съгласие, отиваме на избори. Това, което не успяха да договорят коалициите, са съставът на кабинета, предложен от страна на ГЕРБ-СДС, както и споразумението, писано и от двата екипа преговарящи.

 

Основният проблем е в имената на някои министри, неприемливи както за ГЕРБ-СДС, така и за ПП-ДБ. Като състав на кабинет от ГЕРБ-СДС предлагат Мария Габриел да е премиер и външен министър, а Николай Денков вицепремиер по европейските въпроси. ГЕРБ предлагат шестима свои министри.

 

Още снощи от ПП-ДБ обявиха, че са съгласни, освен премиер, ГЕРБ да вземат няколко министерства - външното, МВР, на иновациите, на екологията, на образованието и на културата.

 

По неофициална информация обаче остава спорът за три други министерства - на енергетиката, на отбраната и на здравеопазването. От ПП-ДБ  държат на постовете си да останат министърът на отбраната Тодор Тагарев, министърът на енергетиката Румен Радев и финансовият министър Асен Василев. За Василев е постигнато съгласие, че остава на поста.

От ГЕРБ настояват депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев да стане министър на отбраната, а колегата му Жечо Станков - на енергетиката

 

Ето и разпространения в понеделник неофициален списък на ГЕРБ за състава на Министерския съвет:

 

Мария Габриел – премиер и министър на външните работи

Николай Денков – вицепремиер по европейските въпроси

Асен Василев – министър на финансите

Калин Стоянов – МВР

Андрей Цеков – регионален министър

Деница Сачева – министър на труда и социалната политика

Христо Гаджев – министър на отбраната

Атанас Славов – министър на правосъдието

Красимир Вълчев – министър на образованието

Катя Панева – министър на здравеопазването

Кръстьо Кръстев – министър на културата

Ивелина Василева – министър на околна среда и води

Кирил Вътев – министър на земеделие

Росен Желязков – министър на иновациите и растежа

Жечо Станков – министър на енергетика

Богдан Богданов – министър на икономика и индустрия

Георги Гвоздейков – министър на транспорт

Александър Йоловски – министър електронно управление

Зарица Динкова – министър на туризма

Димитър Илиев - министър на спорта

 

Партньорите са категорични, че ако първия мандат се провали, отиваме на избори.Епицентър.бг/снимка:Vesti.bg

Добавени коментари

Didier публикува:
19 Март 2024 | 09:16
Здравейте г-н/г-жо Аз съм индивидуален финансов експерт, който мога да ви дам бърз заем, вариращ от €2000 до €7,000,000,00 при лихва от 2% с условия, които ще улеснят живота ви. Така че, ако имате нужда, не се колебайте да се свържете с нас на следния адрес. Имейл: [email protected] Имейл: [email protected] Телефон за WhatsApp: +33644681046

Добавете Вашия коментар

TOP