НОВО 20! Регистрират всички домашни прасета в кметствата

28 Март 2019 | 10:20
1 коментара
Общество

До месец - два всички домашни прасета, които се отглеждат в задните дворове по селата, трябва да бъдат регистрирани в кметствата и в агенцията по храните. Това каза земеделският министър Румен Порожанов при откриването на изложението "Природа, лов и риболов" в Пловдив.

Преди това шефът на дирекцията по горите Юлиян Русев обяви, че у нас вече има 27 случая на заразени диви свине. Порожанов потвърди за област Силистра и около Девня.

"Румъния е обхваната. Заболяването е стигнало сухоземната граница със Сърбия. Хърватия започва превенция. А най-големият производител на свинско месо - Китай, е обхванат между 30 и 40% от чумата", посочи министърът, цитиран от „24 часа”.

Според него цената на свинското месо у нас е падала с 5-6%. Прогнозите обаче са за поскъпване.

Преди седмица Порожанов е провел среща с Управителния съвет на частнопрактикуващите ветеринарни лекари. Основен акцент и бил борбата с африканската чума.

"Трябва да имаме описани и регистрирани всички прасета, които се отглеждат в задните дворове по селата, за да сме наясно къде се намират, кой е стопанинът при евентуален проблем", каза той. "Да традицията е да си отглеждаме свине, да ги заколим и изядем, но в момента ситуацията е малко по-различна", допълни аграрният министър.

Добавени коментари

Хуманист публикува:
28 Март 2019 | 21:57
За един приятел питам: Трябва ли да водя прасето на ресторант и дали ще бъде хуманно, ако го храня със свински пържоли?!

Добавете Вашия коментар

TOP