Ново 20! Рецептите на хартия остават, електронните отново ги отлагат

17 Май 2021 | 15:17
0 коментара
Общество

Въвеждането на електронните рецепти отново се отлага, този път за неизвестно време. Поредната промяна в Наредбата за предписване на лекарства идва от новия министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. Така лекарите ще могат да изписват медикаменти не само на електронни, но и на хартиени рецепти.

Припомняме, че промяната идва две седмици преди крайния срок за отпадането на хартиените бланки – 1 юни. Самият той също беше удължен с месец от предишния здравен министър проф. Костадин Ангелов. Новото удължаване е по молба и на Българския лекарски съюз, откъдето са заявили, че е по-добре да има паралелна възможност за изписване на лекарства и на хартия, така че колегите им да могат да се адаптират и да няма сътресения за пациентите. В същото време обаче от Българския фармацевтичен съюз заявиха още миналата седмица, че аптеките са готови за въвеждането на е-рецептата и се надяват да няма ново отлагане.

Вече са издадени 500 000 електронни рецепти

Общият брой на издадените електронни рецепти вече е 500 000, заяви служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров на среща с ръководството на фирма “Информационно обслужване”, която пусна в действие системата за електронните рецепти.

На срещата беше отчетено, че системата вече се използва активно от над 2300 общопрактикуващи лекари и 2100 аптеки на територията на цялата страна, предаде БНР.

Добавете Вашия коментар

TOP