Във връзка с Деня на влюбените, Българският младежки Червен кръст организира антиСПИН кампания в цялата страна.

Междувременно стана ясно, че тази година са открити нови 193 българи с ХИВ–инфекция при изследвани над 263 900 лица. Данните са на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването.

В последните години се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е над пет пъти по-голям от броя на жените, съобщават здравните власти.

39% от новите случаи са се заразили при хетеросексуален контакт, 49% – при хомосексуален контакт, а 12% – при инжекционна употреба на наркотици.

88% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция в България са се инфектирали по сексуален път.

Обявиха епидемия от СПИН в руски град

ООН: Приложенията за запознанства водят до скрита ХИВ-епидемия

Повечето от хората крият състоянието си, тъй като социалната изолация у нас продължава.

Вижте във видеото разказа на един болен от СПИН, който признава, че крие състоянието си дори от сексуалните си контакти:

По-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са концентрирани предимно в големите градски райони като

София, областите Пловдив, Варна, Враца, Плевен, Пазарджик, Бургас и Стара  Загора.

От РИОКОЗ припомнят, че СПИН е хронично вирусно заболяване, при което се уврежда клетъчния имунитет и се развиват тежки инфекции и ракови заболявания, водещи до смърт. То се предизвиква от вирус, наречен ХИВ.

Важно е да се знае, че човек може да носи в себе си вируса ХИВ, но да не боледува от СПИН.

Как НЕ можеш да се заразиш:

Чрез ръкуване, прегръдка или целувка, чрез кашлица и хрема, при използване на обществен телефон, при посещение в болница, от обща храна, прибори за хранене и чаши, при използване на обществени чешми, при използване на бани и тоалетни, при използване на обществени плувни басейни, при ухапване от комар или други насекоми, при работа, социални контакти или съжителство с ХИВ-позитивни хора.