Новият Mercedes Е-клас ще изпреварва сам

29 Декември 2015 | 07:26
0 коментара
Любопитно
Новият Mercedes Е-клас ще изпреварва сам
Mercedes-Benz ще добави в бъдещия E-клас „Активен асистент за смяна на лентата” към пакета „Асистиращи системи” и по този ще направи начин бизнес лимузината още по-интелигентна. Aсистиращата система, базираната на радар и камера, ще подпомага водача при смяна на лента, например при изпреварване при движение по многолентов път. Системата представлява съществен принос по отношение на комфорта и помага за избягване на произшествия.
Почти 15% от всички инциденти по пътищата на Германия са между пътни превозни средства, движещи се в една и съща посока, от които почти 20% са резултат от колизия при смяна на лентата. За да ограничи подобни рискови ситуации, от 2007 година Mercedes-Benz предлага „Асистент за мъртвата зона”, който 3 години по-късно беше усъвършенстван до „Активен асистент за мъртвата зона”. Освен визуалното и акустично предупреждение при активиран пътепоказател, „Активният асистент за мъртва зона” може да се намеси посредством едностранна интервенция на спирачната система, за да задържи автомобила в неговата лента.

С активния асистент за смяна на лентата Mercedes-Benz прави следващата голяма стъпка напред. Когато водачът активира пътепоказателя за повече от 2 секунди с цел смяна на лентата, „Активният асистент” насочва новия E-клас в съседната лента. Автомобилът ще смени лентата автоматично, само ако сензорите не установят друго превозно средство в съответната зона за безопасност. Без значение е, дали колата иска да премине в лявата лента, за да изпревари или иска да се върне в дясностоящата лента.

Радарна система с далечен обсег и стерео камера наблюдават зоната пред автомобила, а други радарни сензори проверяват непрекъснато зоните отстрани и отзад. Те отчитат скоростите на идентифицираните превозни средства. Водачът от своя страна трябва само да проследи смяната на лентата. Процесът на активна смяна на лентата се деактивира, ако сензорната система регистрира препятствие, не е в състояние повече да идентифицира маркировката или водачът извърши корекция на волана в обратната посока. „Активният асистент за смяна на лентата” е компонент от пакета „Асистиращи системи” на Mercedes-Benz, който ще чества своята премиера в новия Е-клас през 2016 година. Новият модел ще се предлага на българския пазар през следващата пролет.

Източник: "Монитор"

Добавете Вашия коментар

TOP