Новият данък върху доходите отпадна в зародиш

17 Септември 2015 | 09:59
0 коментара
Политика
Новият данък върху доходите отпадна в зародиш

Предложението на финансовото министерство общините да могат да облагат с до 2% доходите на гражданите няма да влезе в Министерския съвет.

Това съобщи в кулоарите на парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Вчера те са имали регулярна среща с партньорите си от формациите, които подкрепят кабинета.

Днес съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев обяви, че за тях тази идея е неприемлива. Предложението не е внесено, точно това е силната страна - когато се внасят подобни проектозакони в МС, се качват на съответната страница на съответното ведомство, подчерта той като добави също, "че когато има дебат, разговори, различни мнения, се стига до извода, че няма да се внесе дори и в МС. От разговорите, които сме провели, това е констатацията, която можем да направим днес пред вас".

По останалите данъчни идеи за промени в законодателството обаче текат обсъждания.

Според председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова трябва да се вдигне прагът за стоки за служебно ползване, за които компаниите, регистрирани по ДДС, ще бъдат задължени да информират НАП, ако те могат да се ползват и за лични нужди.

Съвсем редовна практика напоследък е на името на фирмата, купувайки автомобили с над 5 места, да се ползват данъчни кредити и след това да се ползват данъчния кредити и за поддръжката на колата - бензин, ремонти, обясни Стоянова.

Естествено е, добави тя, през част от времето автомобилите да се ползват и за частни нужди. Съвсем нормално, по думите й, в тези случаи, каквато е и европейската практика, държавата да каже - "част от ДДС не е във връзка с облагаемата ви дейност и не е редно да я ползвате".

Друг е въпросът дали този праг трябва да е 700 лв. , смятам, че той трябва да се вдигне сериозно, за да има необходимия за бюджета ефект, отбеляза председателят на бюджетната комисия. Трябва да се съсредоточим върху по-едрите неща за двойно ползване, може би над няколко хиляди лева, уточни Менда Стоянова.

 

Източник: БТА 

Добавете Вашия коментар

TOP