Нови възможности за инвестиции в община Петрич

07 Септември 2016 | 14:56
0 коментара
Общество
Нови възможности за инвестиции в община Петрич

Община Петрич подписа договор в Министерство на земеделието и храните между Управляващия орган на ПРСР 2014 -2020 г., Държавен фонд „Земеделие” за безвъзмездна финансова помощ  по мярка 19 „Водено от общностите местно развитие”. Това обяви на пресконференция днес кметът на общината Димитър Бръчков. По негова информация и за мярка 19 на ПРСР община Петрич има пропуснати близо 5 години, време в което другите общини практически са се възползвали от реално финансиране. Те са успели да усвоят от 2010 година насам за различни дейности между 2 300 000 лева и 2 900 000 лева.

„Петрич тръгва едва сега към създаването на Местна инициативна група /МИГ/ и изготвяне на анализ, който да бъде внесен до м. януари 2017 година”, посочи Бръчков. В тази връзка кметът обяви, че започват срещи по места в общината, на които да бъдат дадени подробно разяснения и чути вижданията на хората, тъй като проектите за финансиране могат да идват от частния, публичния и гражданския сектор. Първите срещи са тази седмица в град Петрич и селата Първомай и Коларово. След приключване на срещите по места се изготвя и цялостната стратегия на община Петрич, поясни заместник кмета по финансите Илко Стоянов. Той допълни, че без качествена стратегия, разработена според нуждите на общината, трудно ще се създаде качествен продукт и ще се стигне до финансиране на проекти.

Три по думите му са ключовите моменти като възможност на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие” на ПРСР – прозрачност, публичност и достъпност. Затова се очаква инициативност от страна на местното население, допълни Илко Стоянов. Кметът Димитър Бръчков изрично уточни, че Местната инициативна група /МИГ/, която ще се създаде в община Петрич няма да разпределя средства, а ще бъде посредник в диалога между хората и финансиращия орган. Общината сама по себе си ще кандидатства със свои проекти и има равен старт с проектите, които ще постъпят от гражданския и частния сектор. 

Добавете Вашия коментар

TOP