Нови управителни органи на Адвокатска колегия в Благоевград встъпиха в длъжност

22 Август 2023 | 08:48
0 коментара
Общество
Благоевград
Нови управителни органи на Адвокатска колегия в Благоевград встъпиха в длъжност

Нови управителни органи на Адвокатска колегия (АК) – Благоевград встъпиха в длъжност днес на заседание на разширения състав на Адвокатски съвет на колегията, каза за БТА Мария Георгиева председател на АК – Благоевград. 

„Днес встъпиха всички органи. Новоизбраният адвокатски съвет е от седем члена, редовни и двама резервни и аз по право председател“, каза Георгиева. 

Управителните органи на колегията са Общо събрание, Адвокатски съвет, Контролен съвет и Дисциплинарен съд. Всеки член на определен орган има право на два мандата от по три години, обясни председателят. Тя разказа, че от 2019 година имат проблем с встъпването в длъжност на нови управителни органи, тъй като няколко пъти изборите са обжалвани и съответно отменяни. 

„От тогава до сега, ние три пъти провеждаме извънредни общи събрания, на които трябва да изберем Адвокатски съвет, с който да встъпим в задължения и два пъти ни ги отменят и сега е третият път, когато потвърждават избора на Адвокатски съвет. Вече имаме нов състав, което означава, че органите могат да встъпят в изпълнение на задълженията си, така както са избрани от колегите адвокати“, каза председателят. 

Георгиева подчерта, че на днешното заседание са присъствали и председателят на Висшия адвокатски съвет, както и членове. По думите ѝ, това е показателно, че до момента работят прекрасно. 

Председателят обясни, че от 13 години АК – Благоевград и адвокатските съвети през този период чакат и активно участват в това да се промени законът за адвокатурата, който по думите ѝ е неприложим към правните и обществените отношения в 21-ви век. „При една добра организация на нашия Адвокатски съвет, ние отново може да започнем стъпките към тези промени. Адвокатският съвет е този орган, който обобщава цялата информация от колегите по места и от колегите, които работят на терен и може да инициира“, допълни тя. 

Добавете Вашия коментар

TOP