Нови предложения около казуса за концесията на ски зоната в Банско

26 Ноември 2018 | 19:03
0 коментара
Общество

Концесията на ски зоната в Банско да се развали и територията, която вече е усвоена, да бъде предложена на нов вид концесиониране. Това смята, че е решението на казуса с Пирин Борислав Сандов от партия „Зелените“. По думите му сега действащият концесионен договор е нарушаван многократно и няма как да продължи да действа. Според Сандов новият концесионер също трябва да оперира на територията на която вече има изградени съоръжения. Водещият кандидат на Зелените на предстоящите европейски избори Бас Ейкхаут пък заяви, че ако българският съд не спре по думите му незаконните действия в Национален парк Пирин, партията му ще инициира дело срещу България в съда в Люксембург.

 

При подготвяне на концесионния договор за Банско, както и при изготвянето на екологичната оценка по него с участието и на Нено Димов, като заместник министър, територията – обект на концесия, е била 99 хектара.

 

С времето, обаче, сега действащият концесионер е разширявал тази територия заради протекцията от изпълнителната власт, която е имал. Това каза днес лидерът на българските Зелени Борислав Сандов. Ето какво е решението на казуса в момента според него:

„Ако аз бях от страна на държавата, щях да разваля този договор, защото той е системно нарушаван и в момента, доказано от най-различни институции, нарушаван. Щях да отворя тази съществуваща зона, добре описана и трасирана, изрично упомената подробно и конкретно, за да не може да бъде допусната спекулация към нов вид концесиониране спрямо новия, сега съществуващ закон, който допуска, но и с възможност за някаква конкуренция“, посочи Сандов.

Отношение по казуса взе и водещият кандидат на Европейските Зелени за предстоящите европейски избори Бас Ейкхаут, който уточни, че ако българския съд не върне законността по казуса Пирин, то от партията ще инициират мерки на европейско ниво.
Ето и примерът, който ще следват:

„По отношение на Полша става дума за безогледно изсичане на гора в източната част на страната и правителството имаше достатъчно власт, така че съдебната инстанция в Полша да си затвори очите. Ние тогава успяхме чрез Европейската комисия да заведем дело срещу правителството на Полша и в крайна сметка изсичането спря. Ако българската правораздавателна система не приеме и не счете за незаконно усвояването по този начин на концесията в Пирин, можем да се обърнем към Европейския съд“.

Бас Ейкхаут стартира кампанията си за Европейските избори днес в София.

Добавете Вашия коментар

TOP