Нови правила за такса “смет“: Всеки ще плаща различно

27 Юли 2023 | 12:36
0 коментара
Криминално
България
Нови правила за такса  смет : Всеки ще плаща различно

От 1 януари 2025 година такса смет за домакинствата ще се изчислява по нов начин. Принципът ще бъде „колкото боклук изхвърляш, толкова плащаш“. За въвеждането на тази по-справедлива методика се говори от много години, но все не се стига до въвеждането й.

А такса смет на база реално изхвърлен боклук се плаща в почти цяла Европа.


В България обаче този местен данък се изчислява според данъчната оценка на имота, без значение дали е обитаем и съответно „произвежда“ боклук или не е. 

 

От 2025 г. обаче ще плащаме по новия начин. Според Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините, изчисляването ще бъде различно за всяко населено място. Пред Нова телевизия тя обясни, че всеки Общински съвет ще има свободата на избере свой начин за определянето й.

Възможни са няколко варианта. Единият е с индивидуални торбички, които да се раздават на домакинствата. В тях обаче ще влиза само боклука, който не подлежи на рециклиране и ще се таксува само той, Така хората ще имат интерес да ползват цветните контейнери, за да остава по-малко количество общ боклук и съответно да спестят от данъка.

Друг вариант е да се плаща определена сума на човек от домакинството. А третият обсъждан начин е чрез специални контейнери. Така еднофамилните сгради ще имат собствена кофа с ключ или чип. 

За големите жилищни блокове пък има различни решения, които вече се тестват в Столична община и Свиленград. Това са т.нар. „зелени острови“. Всеки блок ще има заградено пространство с контейнери, който ще се достъпва с ключ и чип. „Ще се вземе общото количество, което генерира блокът и се изчислява пропорционално за всеки живущ в сградата“, обясни Силвия Георгиева.

Добавете Вашия коментар

TOP