Нови правила за шофьорските книжки

18 Март 2024 | 11:25
0 коментара
Общество
България
Нови правила за шофьорските книжки
Мобилни шофьорски книжки, самооценка на годността за шофиране и по-добра осведоменост за пешеходците - това са част от промените в правилата на Европейския съюз за шофьорските книжки, които бяха приети от Европарламента на първо четене. И още: шофьор на камион и автобус (до 16 пътници) на 18 години при определени условия, допълнителни критерии в изпитите и изпитателен срок, предава Българското национално радио.

Новите правила въвеждат изпитателен срок от най-малко 2 години за неопитните шофьори. В този период те ще бъдат подложени на определени ограничения, като например за алкохол по време на шофиране, както и по-строги санкции за опасно шофиране.

18-годишните ще могат да карат камион и автобус

Зелена светлина се дава на 18-годишните, които искат да карат камион или автобус с до 16 пътници, при условие, че притежават удостоверение за професионална компетентност. Освен това 17-годишните трябва също така да имат право на шофьорска книжка за автомобили или камиони, ако са придружени от опитен водач, се казва в проектозакона. Това се прави с цел да се смекчи недостигът на професионални шофьори.

Такъв изпитва и транспортният бранш в България и това е от години. По последни данни в ЕС не достигат близо 500 хил. шофьори, обясни директорът на Камарата на автомобилните превозвачи Димитър Димитров пред БНР преди няколко месеца. Според него моментно решение на проблема у нас може да е облекчаването на режима за внос на кадри от трети страни.

Липсата на професионални шофьори засяга и автобусният транспорт у нас. Това е една от причините за затварянето на междуселищни линии. Проблемът е голям, защото малки населени места остават откъснати от света и обречени на изчезване.

Валидност на шофьорските книжки

Шофьорските книжки трябва да са валидни най-малко 15 години за мотоциклети и автомобили и пет години за камиони и автобуси, гласят новите правила.

ЕК предложи да се намали валидността на свидетелствата за управление на превозни средства за възрастни хора, но това не беше подкрепено от евродепутатите. Те обясниха решението си с това, че така се избягва дискриминация, както и се гарантира правото им на свободно движение и участие в икономическия и социалния живот.

Въвежда се самооценка

Евродепутатите обаче се съгласиха водачите да оценяват собствената си годност за шофиране, когато се издава и подновява шофьорска книжка. Държавите-членки сами ще решават дали самооценката трябва да бъде заменена с медицински преглед, подчертават от ЕП.

Шофьорска книжка - на мобилния телефон

В подкрепа на единния пазар на ЕС членовете на ЕП подкрепят въвеждането на цифрова шофьорска книжка, достъпна на мобилен телефон. Предвижда се тя да е напълно еквивалентна на физическата шофьорска книжка. Така подмяната, подновяването или замяната на свидетелство за управление ще става много по-лесна, тъй като всички процедури ще се извършват по интернет.

 Проектът за новите правила за шофьорските книжки е приет на първо четене. Въпросът ще бъде проследен от новия ЕП след европейските избори на 6-9 юни.

Добавете Вашия коментар

TOP