Нови правила! Кой решава дали да живеят болните от Хепатит С?

12 Януари 2017 | 08:06
0 коментара
Любопитно
Нови правила! Кой решава дали да живеят болните от Хепатит С?
Въвеждат нови правила за лечението на болни от хепатит С. Здравната каса ще определя на кои пациентите да финансира лечението. Лекари и пациенти скочиха срещу това решение. Дали ще успеят в борбата срещу системата – на живо включваме Гергана Добрева, след извънредното заседание на надзорния съвет на здравната каса.

Само преди броени дни станаха ясни новите критерии на Зравната каса, които определят как и кой от 16 януари ще има право на модерно, щадящо и сто процентово лечение на Хепатит С.

Критериите се появяват, след решение на Надзорния съвет на Здравната каса в началото на декември миналата година, което налага  като водещ принцип при изготвянето им,  икономическата целесъобразност.Така на практика определен брой нуждаещи се не се класират за новото лечение, от една страна, а на лекарите се налагат строги правила за лечение са точно определени, пише Канал 3.

Критериите не дискриминират, а дори напротив успешните преговори с фармацевтичния бизнес дават шанс за лечение на два пъти повече пациенти от нуждаещите се, смята министърът в оставка Петър Москов.

За националният консултант по гастроентерология професор Кацаров от ВМА , денят започна със среща в Здраваната каса. Вероятно малко закъсняла, защото преди да станат факт критериите и заложените медикаменти за лечение, управата на касата трябваше да се допита до  националните консултанти, което не се е случило.

Медиците се надяват критериите за лечение да се разширят, така че да може да се лекуват и хора, които са в начален стадии на заболяването.БЛИЦ  

Добавете Вашия коментар

TOP