НОВИ МЕРКИ: Заведенията отново ще работят само до 22.00 часа

02 Септември 2021 | 10:43
0 коментара
Общество

Няма място за паника. Ситуацията е сериозна, но няма причина за паника. Ниският процент на ваксинация налага да предложим нови мерки. Това заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров по време на брифинг относно налагането на нови противоепидемични мерки.

На брифинга стана ясно, че в страната напълно доминира Делта варианта. Проф. Мира Кожухарова заяви, че епидемиолозите следят непрекъснато развитието на ситуацията. Следят се положителните проби, хоспитализираните, вариантите на коронавирус у нас и процентът на хората, които имат пълен ваксинационен курс. Оценката на риска се прави от комплекс от показатели. В последната седмица се оказва, че е необходимо взимането на мерки, каза още тя.

В момента в страната има доминация на Делта варианта - 98-99%, и 1 до 2 процента Алфа вариант - в страната няма други варианти. Това уточни проф. Ива Христова от Националния център по заразни и паразитни болести. Делта вариантът обаче има особености, защото заразява с по-ниска доза, прави по-висок вирусен товар, болните започват по-рано да заразяват и на практика един заразява от 6 до 8 от присъстващите до него хора.

Ето какви са новите мерки:

Провеждането на присъствени групови занятия в обучителни центрове и сколи се допуска при спазване на дистанция, носене на маски и максимум 10 души в помешение. 

Преустановяват се посещенията в детски центрове, клубове и други. Заведения и игрални зали - от 7 до 22 часа, не повече от 6 души на една маса.

Провеждането на конгресни мероприятия се позволява при спазване на дистанция и маски. 

Преустановява се провеждането на тийм-билдинги и други подобни прояви. 

Провеждането на конкурси, масови изпити и други се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета и максимум 30 души в зала. 

Фитнесите ще работят на 30% от капацитета. Плувни басейни - само за индивидуални спортове при 50% от капацитета. Колективните спортове на закрито се преустановяват.

СПА центрове, терапевтични - до 30% на капацитета и с график на индивидуално ползване на услугите.

Кръщенета, сватби - до 30 души на закрито и 60 на открито.

Учебната година ще започне присъствено, заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров. 

Той обясни, че се е срещнал с експерти и браншови организации, преди да се вземе решението за затягане на мерките. По думите му всички предложения са разгледани и отразени от здравните власти. 

Ще бъде осигурена компенсация за засегнатите от сегашните мерки. "Няма място за паника, ситуацията е сериозна, но не е излязла извън контрола ни", каза още Кацаров. По думите му мерките се налагат заради ниския процент на ваксинация и само така може да се гарантира животът и здравето на българите. 

Тези мерки съответстват на предложението на доц. Ангел Кунчев, както и на гласувания Национален оперативен план, заяви още Кацаров. Мерките са гласувани с пълно единодушие с експертния съвет по епидемиология, каза още той. 

"Прилагаме тези мерки с голямо нежелание, но сме принудени от ситуацията", каза още Кацаров и апелира мерките да се спазват. "От това зависи колко дълго ще бъдат прилагани мерките и колко тежки ще бъдат". 

"Заповедта ще е в сила два месеца, като може да бъде удължена или прекратена предсрочно. В рамките на 10 дни от влизане на заповедта ще се направи преоценка и ако е необходимо ще бъдат нанесени корекции, ако се налага дори и по-тежки мерки", каза още Кацаров.

Той бе категоричен, че няма да се допусне натоварване на здравната система. "Няма да се колебаем да наложим и най-строгите мерки, ако се наложи. Това заявиси от всички нас", каза още Кацаров и апелира всички да се ваксинират. 

В началото на седмицата от МЗ разпространиха предложение на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев за затягане на мерките. Тогава той предложи да се въведат ограничителни мерки по отношение струпването на хора, провеждането на различни обществени дейности, мероприятия, посещения на обекти с обществено значение. Сред тях - музеи, фитнес зали, заведения на закрито, спортни прояви, както и ограничения в посещенията на моловете. Като алтернатива – да се позволява изключение за притежателите на т.нар. зелен (санитарен) паспорт. 

Бяха издадени и две заповеди за удължаване срока на действие на противоепидемичните мерки заради решението на Министерския съвет за удължаване на извънредната епидемична обстановка до 30 ноември.

Добавете Вашия коментар

TOP