Нови 16 години затвор за Емил Милев-Крокодила - този път за въоръжен грабеж в "Била"

11 Декември 2020 | 07:16
0 коментара
Криминално

Специализираният наказателен съд (СНС) наложи наказание от 16 години лишаване от свобода на легендарния криминален авторитет Емил Милев за извършения от него и още двама въоръжен грабеж в магазин „Била“ в столичния кв. „Хиподрума“ на 30 декември 2008 г. Това съобщава "Правен свят" .

Наказания от по 6 години лишаване от свобода получиха съучастниците му М.Д. и К.Б. Съдът постанови и тримата подсъдими да изтърпяват наказанията си при първоначален строг режим. Тримата осъдени бяха предадени на съд за извършване на въоръжен грабеж на 30 декември 2008 г. в магазин „Била“ в столичния кв. „Хиподрума“. Тогава, точно в 23 часа вечерта, те атакуват хипермаркета през служебен вход облечени в тъмни дрехи, с маски на лицата, бронежилетки с надпис „Полиция“ и въоръжени с автомат „Калашников“ и пистолети. Симулират полицейска акция, за да избегнат евентуална съпротива на охранителите и на двайсетината служители, намиращи се в магазина след края на работния ден.

 

Участниците пристигат пред рампата за зареждане със стоки с черен джип. Връзват с белезници охранителите, които ги посрещат, събират всички служители в едно от помещенията и прибират от трезора на магазина наличния оборот - 193 024 лева.

Служителите в магазина разбират, че става дума не за полицейска операция, а за грабеж, едва когато чуват звъна от падащите на земята изпразнени касети в трезора, където се съхраняват оборотните средства. На десетата минута от влизането в магазина тримата напускат хипермаркета през главния вход. Стъклената врата за посетители в този час е заключена и се налага да бъде срината с автоматичен откос от Милев. Грабителите се качват на черния джип и заминават в неизвестна посока.

Разследването по случая установява, че подготовката за „удара“ е продължила цели осем месеца. Милев организирал групата си през февруари 2008 г., като привлякъл двама доверени познати. По-късно дал вид, че включва в нея още две лица, които разполагали с пълна информация за работата на магазина, охраната, разположението на офисите и трезора за съхранение на оборотните средства. Важно за него било, че имали и идеи как да приберат огромна сума.

Милев им обяснил, че ще действат заедно с други „двама негови човека“, убедил ги да дадат пари за купуването на мощна кола, с която да се оттеглят. Насрочил дори дата и час за грабежа, но тогава на уреченото място не се появили нито той, нито „неговите двама човека“. Дни по-късно двамата „нови“ в групата разбрали, че грабежът е извършен без тяхното участие и че са използвани от Милев за събиране на информация.

След задържането му на 11 януари 2018 г. до момента Емил Милев е подал хиляди жалби срещу прокурори, следователи, полицаи, съдии, журналисти заради материали срещу него или заради работата на магистратите и служителите на МВР по делата срещу него.

Това е втората тежка присъда за Милев през 2020 г., след като през април Върховният касационен съд потвърди наказанието му от 17 г. и 6 месеца лишаване от свобода за въоръжен грабеж пред клона на "Прокредитбанк" в столичния ж.к. "Люлин".

Присъдата на Специализирания наказателен съд не е окончателна и може да бъде обжалвана пред въззивната съдебна инстанция.Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP