Новата власт грабна метлата! Ето първите уволнения

16 Декември 2021 | 17:37
0 коментара
Политика
Новата власт грабна метлата! Ето първите уволнения

По нареждане на министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев се проведе извънредно заседание на Съвета на директорите на „Холдинг БДЖ“ ЕАД, който взе решение за освобождаване от длъжност на Любен Нанов, управител на „БДЖ - Пътнически превози”.

Посочените мотиви са свързани с лошото мениджърско управление, касаещо ръководенето на експлоатационната дейност на дружеството, съобщават от ресорното ведомство.

В съобщението на МТИТС се уточнява, че констатираните нарушения в изпълнението на ремонтните програми на мотрисите и вагоните допринасят за влошаване на предоставяната услуга, което не е в защита на обществения интерес.

„БДЖ - Пътнически превози”, като единствен жп превозвач, изпълняващ социална функция, трябва да бъде оздравено по най-конструктивния начин, за да могат ползвателите да пътуват бързо, комфортно и при спазено разписание на влаковете”, посочват от министерството.

Длъжността управител на „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД за срок до провеждане на конкурс за избор на нов управител ще заеме Константин Азов.

Междувременно стана ясно, че Министерството на образованието и науката прекратява договорите на 25 служители в централната администрация. Това са всички служители по служебно и трудово правоотношение, които са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст към края на ноември 2021 г., както и тези, които вече са пенсионери, но към момента продължават да работят, уточняват от ведомството.

При пенсионирането си служителите ще получат обезщетения в зависимост от натрупания стаж в МОН. За целта правителството одобри допълнителни 617 069 лв. по бюджета на МОН за 2021 г.

Средствата ще са за сметка на преструктуриране на разходи по централния бюджет за 2021 г.

От ведомството посочват, че в МОН предстоят и следващи действия по оптимизиране на структурата и състава на администрацията. "Една от целите на промените е да се предостави възможност за кариерно развитие и по-добра мотивация на държавните служители, които остават в министерството. Очакванията са това да повиши ефективността и качеството на работата", допълват от там. 

Добавете Вашия коментар

TOP