Новата учебна година в ЮЗУ започва на 24 септември

29 Март 2024 | 09:56
0 коментара
Общество
Благоевград
Новата учебна година в ЮЗУ започва на 24 септември

Ректорът проф. Марин категоричен: След институционалната акредитация с най- голям приоритет е кандидатстудентската кампания. Разбрахме смисъла на всички действия, които се предприемаха срещу нас…

 

След институционалната акредитация най-важната ни задача е кандидатстудентската кампания“, това заяви ректорът на Югозападния университет проф. Николай Марин по време на заседанието на Академичния съвет.

 

Като първа точка от дневния ред бе изслушан и приет докладът на главния счетоводител Миглена Маноилова за годишния финансов отчет за 2023 г.

От изнесените данни стана ясно, че към 1 януари 2023 г. университетът е стартирал финансовата година с наличност от  17 381 439 лв., а на 31 декември е имало 17 139 324 лв. За учебната година ЮЗУ няма просрочени вземания и задължения.

Разходите възлизат на общо 37 475 755 лв. и представляват 81% от годишния уточнен план в размер на 46 млн. Най-голямото перо е за заплати на персонала, нает по трудови правоотношения  – 19 559 149 лв. Персоналът включва 804 щатни бройки, средната брутна заплата е 2 206 лв., или с 6% повече от 2022 г. За издръжка са изразходвани  малко под 4 млн., а за стипендии 4 675 145 лв. Реализираните собствени приходи са 10 526 000 лв., като „отличници“ по финансови показатели са Факултетът  по педагогика, следван от този по изкуства.

Моменти от проведения Академичен съвет

„Необходимо е да се предприемат действия за увеличаване на собствените приходи и редуцирането на разходите“, заключи главният счетоводител. След доклада на Контролния съвет думата взе ректорът проф. Марин и попита председателя на  настоятелството на университета – бизнесмена Петър Байкушев, дали иска да вземе отношение по темата за бюджета и изобщо за важността, за присъствието на Югозападния университет във всички сфери.

„Като член на настоятелството, една от моите цели в живота е да се стремя да издигам имиджа на ЮЗУ „Неофит Рилски“ пред цялата общественост и не само в Благоевград и областта, но и в цялата страна, още повече че имам контакти в почти всички големи градове на България. Мисля, че всеки един от нас трябва по най- убедителния  начин пред цялата общественост да защити имиджа, реномето, славата на Югозападния университет“, каза П. Байкушев и допълни, че бюджетът на ЮЗУ е вторият по-големина в почти всяка област.

 

„Югозападният университет трябва да се гордее, че е сред най-големите работодатели, а лично за нас гордост трябва да е, че именно нашата Алма Матер произвежда кадри, които са необходими не само за бизнеса, общински и държавни структури, но и кадри, които заминават за чужбина и прославят благоевградския университет“, заключи П. Байкушев.

Ректорът акцентира и на кандидатстудентската кампания, като посочи, че трябва да се направи всичко възможно, така че приемът да се реализира на 100%. Във връзка с това са започнали добрите форми на сътрудничество между ректорското и деканските ръководства, разработена е стратегия.

„Предстои много сериозна работа. След институционалната акредитация най-важният въпрос ще бъде успешната кандидатстудентска кампания и искам всички факултети и студентският съвет да приемат този въпрос с изключително голяма отговорност. Всички чувствате какво се прави. Разбрахме смисъла на всички действия, които се предприемаха срещу нас. Освен че ние сме силен университет, ние привличаме най-добрите и смея да твърдя мотивирани студенти. И това не го казвам, за да повдигам вашия дух. Ако не беше така, защо тогава  от други университети идват в нашите общини, в региона, да правят изнесени кандидатстудентски кампании. Аз не мога това нещо да го приема, защото ние не сме отишли никъде да правим подобни формати на изпити, нито пък да ги представят по подобен начин. Ако ние го направим, ще се постараят така да го изкарат, че сме нарушили закона по недопустим начин. Уведомил съм колеги, че не приемам такава кампания. Който желае, да отиде и да кандидатства”, категоричен бе проф. Марин и възложи от всеки факултет да подготвят по няколко преподаватели, които да се включат в кампанията.

 

„Когато родителите насочват техните деца, макар и зрелостници, контактуват с преподавателите. Затова помислете от всички факултети да излъчим енергични, гъвкави, мотивирани преподаватели. Няма да приема, че ние не може да направим успешна кандидатстудентска кампания. Като декан съм критикувал, че нямаме  стратегия. Сега имаме стратегия. Избрали сме нестандартен начин за правена на кампания, защото имаме много професионални направления, различна специфика на факултетите, но трябва да бъдем изключително ангажирани“, обърна се към членовете на Академичния съвет ректорът.

Той коментира, че е подготвена и стратегия за чуждестранни кандидат-студенти, която ще бъде представена на среща в университетския център „Бачиново“.

Като следващи точки бяха актуализирани учебни планове и квалификационни характеристики, приети изменения в правилника за развитие на Академичния състав и в този за дейността и вътрешния ред на студентските столове и общежития…

Също така бе утвърден и календарният график за 2024/25 г. Предстоящата академична година в ЮЗУ – Благоевград ще започне на 24.09., като занятията за зимния семестър за студентите в редовна форма на обучение ще са до 17.01. Съответно летният семестър ще е от 17.02. до 30 май

Задочниците ще стартират от 29 август, а за специалност „Право“ от 26 август до 29 септември. За летния семестър очните занятия на задочниците ще са от 20 януари до 14 февруари.

„Предложението е учебната година да започне на 24 септември“, обобщи зам. ректорът по образователни дейности – бакалавърски програми и акредитация, доц. Вяра Кюрова и календарният график бе приет с пълно единодушие.

/Struma.bg

Добавете Вашия коментар

TOP