Новата седмица започва със слънце, но се готвим и за сняг

24 Януари 2016 | 20:23
0 коментара
Общество
Новата седмица започва със слънце, но се готвим и за сняг

Жълт за ниски температури е обявен за 17 области в страната в понеделник, показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Леден ден ще бъде в областите: Кюстендил, Перник, София-област, София –град, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен и Добрич.

Тази нощ облачността е в процес на намаление. По поречието на Дунав и на места в котловинните полета отново ще се образува мъгла, съобщават дежурните от НИМХ на БАН.

Минималните температури в Южна България ще са между минус 5 и минус 10 градуса, в Северна - между минус 10 и минус 15 градуса, на отделни места и по-ниски.

Утре до обяд ще преобладава слънчево време, но от запад облачността ще започне да се увеличава.

Ще се появи и слаб запад-северозападен вятър. Ще е малко по-топло, с максимални температури от минус 6-7 градуса в районите с по-трайна мъгла, до 4-5 градуса на места в Южна България.

През нощта срещу вторник облачността ще се вплътнява и ще започнат превалявания от сняг.

В северозападните райони ще има условия снегът да премине в слаб дъжд и да се образуват поледици. Атмосферното налягане ще се понижава, към края на деня ще е близко до средното за месеца.

Над Черноморието облачността ще е променлива, по-значителна в началото и края на деня. Все още без валежи. Ще духа слаб западен вятър, който по-късно ще се ориентира от югозапад. Максималните температури ще са от 0 до 3 градуса. Температурата на морската вода е 4-5 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2 бала.

Над планините повече слънце ще има преди обяд. След пладне облачността от запад ще се увеличи.

Валежи от сняг ще има през нощта срещу вторник. Вятърът ще е умерен, по високите и открити части и силен от северозапад.

Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 3 градуса, на 2000 метра - около минус 8 градуса.

Подробна 10-дневна прогноза за времето можете да видите на Sinoptik.bg.

За столичани:

В неделя София осъмна в двойна клопка - от студ и мъгла. Резултатът -  повишени нива на фини прахови частици, разказва Нова ТВ.

В София при норма 50 микрограма на кубичен метър, стойностите в 8.00 часа сутринта бяха в пъти над пределно допустимата концентрация - 171 микрограма. Обяснението - колкото повече се опитваме да се стоплим, толкова повече са изгорелите газове, които се наслояват в мъглата. 

Лекарите съветват всички да използваме шалове, за да се предпазим от фините прахови частици.

"Нужно е и да приемаме  много плодове и зеленчуци, защото организмът има нужда от незаменимите антиоксиданти. Не съветвам прием на алкохол, защото алкохолът затопля временно и след това следва спазъм", заяви пред Нова пулмологът д-р София Ангелова.

 

Източник: БТА, NovaNews.bg 

Добавете Вашия коментар

TOP