Нова тарифа: Такситата в Благоевград поскъпнаха

22 Януари 2024 | 09:50
4 коментара
Бизнес
Благоевград
Нова тарифа: Такситата в Благоевград поскъпнаха

Все повече таксита пренастроиха апаратите си и возят по-скъпо клиентите си в Благоевград. До края на месеца всички автомобили трябва да са с новите цени. Да му мислят благоевградчани, които тази година ще плащат и по-скъпи данъци и такси. А таксиметровите услуги са с над 30% нагоре.

Решението за увеличението бе взето на 29 декември от Общинския съвет. Така едно возене от старата част на квартал „Струмско“ до центъра вече няма да струва 5 лева, а ще гони 7 лева. Тази разлика почти сигурно ще откаже доста хора от тази услуга. Шофьори признават, че се усеща още сега отлив на мераклии да се качат в жълтите коли.

 

Минималната цена за дневната тарифа на територията на общината бе прието да е 99 стотинки за километър, досега такситата возеха за 75 стотинки за километър. Допустимата максимална цена на същата услуга е 1,30 лева за километър. За возене през нощта минималната тарифа е 1,19 лева за километър, а 1,40 лева е максималната тарифа за километър.

Фирма „ОКей такси“, която има най-много коли, реши дневната тарифа да е 1,01 лева на километър, а нощната тарифа струва 1,21 лева за километър. Първоначалната такса за сядане в таксито също е увеличена – от 1,50 на 1,99 лева. Престоят на минута пък е вдигнат от 20 на 28 стотинки. Поне за повикване не се дължи такса. Засега.

 

Другата голяма фирма „Мега шанс“ пък вози за 99 стотинки на километър през деня и за 1,18 лева за километър през нощта. При тях престоят на минута струва 30 стотинки. Увеличение на тарифите не е правено от 2018 година, а оттогава всичко поскъпна, оправдават увеличението на услугата таксиджиите. Преди малко повече от две години и половина браншът увеличи първоначалната такса от 79 стотинки на 1,50 лева.

Сегашното поскъпване се аргументира още с цените на горивата, с повишаването на минималната работна заплата, с инфлацията. Не на последно място – изисква се по-скъпа поддръжка за колите. 500 жълти коли могат да предоставят тези услуги в община Благоевград.

 

Дали ще има достатъчно работа за всички е големият въпрос, защото се очаква по-малко хора да прибягват до таксиметровите услуги. Не защото не е удобно и бързо, а тъй като няма да могат да си го позволят. Все пак в региона сме на предпоследно място по стойност на работната заплата. А при ниски доходи возенето в такси се превръща в лукс, който може да си позволиш в краен случай, а не всеки ден.

Добавени коментари

Рон публикува:
26 Януари 2024 | 13:26
Само колите на ОК са чисти и не смърдят. Всичко останало е под всякаква критика...
До бакшиш публикува:
23 Януари 2024 | 15:34
Ми пригответе се да ми возите дедовио!
Бакшиш публикува:
23 Януари 2024 | 12:52
Няма град в България кафето да возят за по-малко от 1.20 на километра. така че не ревете
Запознат публикува:
22 Януари 2024 | 13:30
Сега ще трябва и колите да сменят и да се къпят редовно

Добавете Вашия коментар

TOP