Нова среща на хомосексуалисти със студенти от АУБ приета апатично от партии и организации в Благоевград заради спомена им от 2018 г.

27 Февруари 2019 | 16:13
0 коментара
Общество

Организирана от Студентския клуб по интереси SAGE AUBG в Американския университет среща на студенти с хомосексуалисти вчера за втори път разбуни духовете в Благоевград. Поканата се появи на страницата на клуба във Фейсбук, където членовете му се опитваха да привлекат вниманието на колегите си от вуза с обещанието един от ораторите на събитието да бъде не кой да е, а адвокат Деница Любенова. Дамата е представена като изключително нетърпима към хомофобията, и в частност към дискриминацията срещу хомосексуално ориентираните.

Любенова е член на Младежката ЛГБТ /б.р. Лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални/ организация “Действие” и след престоя й в Холандия, където получава диплома по международно право, се фокусира върху признаването на ЛГБТ семействата в България. В края на миналата година тя водеше делото на сключили брак във Великобритания българки, които искат съюзът им да бъде признат и тук, а тази година Любенова извоюва голяма победа, когато Върховният административен съд взе решение съпружеска хомосексуална двойка от Франция да получи разрешение за постоянно пребиваване в България.

Втората среща с хомосексуалисти на студентите в АУБ бе планирана за късно снощи на мястото, където миналия февруари се проведе и първата среща – в централната сграда на АУБ на площада до кметството в Благоевград. Според анонса освен гости от столицата като оратор е поканен и член на Rainbow Youth – благотворителна организация, създадена през 1989 г. в подкрепа и застъпничество за ЛГБТ младежи в Нова Зеландия. На участниците в срещата бяха обещани храна, напитки и кратък филм, който третира човешките права на хомосексуалистите.

На срещата трябваше да бъдат коментирани и резултати от изследване, направено по поръчка на сдружение младежка ЛГБТ организация „Действие“. Според него в България са нарушени над 300 права на хората от ЛГБТ обществото.

По неизвестни причини поканата за срещата бе придружена от снимка на адвокат Деница Любенова, на която очите са покрити с черна лента, въпреки че интернет е препълнен с нейни фотографии от участията й в различни форуми, тв предавания и т.н. главно по темата за защита правата на хомосексуалистите.

Въпреки че до вчера на обяд двете покани за гей срещата бяха лайкнати само от 8 души, няколко партии и организации в Благоевград веднага надушиха за мероприятието и в ранните следобедни часове започна трескаво писане на декларации и организация за посрещане на гейовете и лесбийките вечерта пред сградата на АУБ.

Сценарият повтори реакциите на благоевградската общественост при първата среща с хомосексуалистите, организирана от същия клуб на АУБ точно преди 1 година. Тогава с протестни декларации реагираха ВМРО – Благоевград, „Национална съпротива – дивизия Благоевград“, Фенклубът на ФК „Пирин“, Обществен съвет – Благоевград, МО на ВМРО „Солунските атентатори“, мотоклуб „Пирински вълци“, НД „Хан Кубрат“, Воински съюз „В. Левски“, Движение „NS Straight Edge“ и общинският съветник в Благоевград Кирил Ваклинов. Декларациите бяха до кмета Ат. Камбитов с искане той „да забрани това мероприятие като вредно и опасно в името на сигурността и спокойствието на благоевградчани“.

Миналия февруари участниците в първата среща бяха посрещнати пред входа от двайсетина младежи, доведени от националиста Николай Йовев, и два пъти повече полицаи. Въпреки че сградата е обществена, в нея не бяха допуснати външни лица. До ексцесии не се стигна, а АУБ даде твърдата си подкрепа за идеята на възпитаниците си да се срещнат с хомосексуалисти с мотив, че ръководството на вуза винаги е толерирало социалната ангажираност на младежите към „горещи теми”.

Вероятно поради факта, че през 2018 г. не успяха да спрат срещата, вчера реакцията бе значително по-слаба. Йовев съобщи, че вероятно отново ще посрещне ЛГБТ общността пред бившата Партийна школа, а лидерът на ВМРО – Благоевград Станимир Радулов обясни, че не е запознат с мероприятието, но е много вероятно патриотичната партия, която оглавява, да излезе с поредна декларация.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP