Унгарската банкова група OTP, собственик на „Банка ДСК”, може да придобие „Сосиете Женерал Експресбанк”. Информацията идва от два независими източника на „24 часа”.

 

През миналата година OTP закупи хърватския бизнес на френската банка „Societe Generale”.

А изпълнителният директор на унгарската банкова група Сандор Цаняй заяви в интервю за „Блумбърг” (Bloomberg), че разполага с налични около 1 милиард долара за придобивания и е готов да вземе и заеми, за да финансира експанзия в Източна Европа.

Междувременно при сделката в Хърватия, от „Societe Generale” посочиха, че са променили плановете си за ЦИЕ.

„Стратегията на банката в региона е да концентрира присъствието си на пазари, където може да бъде позиционирана сред първостепенните банки с подходящ мащаб на операциите, за да допринасят съществено за регионалната възвръщаемост”, посочиха от френската финансова институция.

В рамките на Централна и Източна Европа, основните пазари на „Societe Generale” са Чешката република, Румъния и Русия, които заедно генерират около 75% от приходите на банката от региона.

Поделенията на западните банки в ЦИЕ са под натиск за консолидация заради по-строгите капиталови изисквания, въведени в еврозоната след финансовата кризата от 2008 – 2010 г.

OTP беше и един от играчите, които се бориха за придобиването на Обединена българска банка (ОББ) от Националната банка на Гърция. В крайна сметка обаче гръцкият собственик предпочете офертата на белгийската банкова група КBC.

С покупката на Експресбанк, ДСК може да изпревари „УниКредит Булбанк” и да се превърне в най-голямата банкова група в България.

В момента субсидиарът на OTP заема второто място от петте първостепенни банки в страната, според данните на БНБ. А „Сосиете Женерал Експресбанк” е втора сред поставените във втора група кредитни институции.

Активите на „Банка ДСК” се оценяват на 11,6 млрд. лв., при около 3 млн. клиенти, а на „Сосиете Женерал Експресбанк”, на 5,9 млрд. лв, при около 500 хил. клинети.