Нова общинска фирма „Арт стейдж енд фест“ заменя закритата „Благоевград фест“, Яна Гюрова предложена за вр.и.д. шеф

28 Октомври 2021 | 07:40
0 коментара
Общество
Нова общинска фирма  Арт стейдж енд фест  заменя закритата  Благоевград фест , Яна Гюрова предложена за вр.и.д. шеф

Нова общинска фирма – „Арт стейдж енд фест“ ЕООД, заменя закритата преди година и половина „Благоевград фест“ ЕООД. Предложението да се разкрие отново дружество, което да поеме организацията и провеждането на културните събития в общината, е на кмета Илко Стоянов и ще се дискутира на предстоящата сесия на местния парламент в петък. То е включено в дневния ред заедно с още 43 точки, по които ще дискутират съветниците, съобщи вчера на пресконференция председателяг на ОбС Радослав Тасков.

Идеята на градоначалника е новата фирма да реализира собствени приходи от провеждането на културни събития, социални мероприятия и инициативи, да осигурява самолетни билети за превоз на пътници и багаж, хотелско настаняване, продажба на рекламни материали и сувенири, кетъринг, организиране на тържества и развлекателни мероприятия, търговско представителство и посредничество, импресарски услуги и др.

Припомняме, че по настояване на предишния кметски екип на Р. Томов бе закрито общинското дружество „Благоевград фест“, а съветниците гласуваха два пъти по темата, след като първото им решение бе върнато от областния управител като незаконосъобразно.

В края на януари 2020 г. вотът бе повторен, въпреки протеста на съветниците на ГЕРБ, че гласуват неинформирано, без да видят одитния доклад, цитиран от кметския екип, според който дружеството не е изпълнявало функциите, за които е създадено, и не е провело нито една обществена поръчка, като са харчени пари без задължителни по закон конкурсни процедури.

За вр.и.д. управител на „Арт стейдж енд фест“ ЕООД се предлага да се назначи Яна Гюрова, организатор на културни прояви в направление „Култура“.

Местният парламент ще обсъди приемането на правилник за работата на обществения посредник, който ще даде възможност да се избере омбудсман в общината, информира председателят на ОбС Радослав Тасков. Кметският екип иска разрешение да стартира процедура за безвъзмездно прехвърляне на общината на сградите на професионалните гимназии по икономика, по строителство, архитектура и геодезия и по туризъм и лека промишленост, както и на пенсионерските клубове в кв. „Струмско“ и в центъра на Благоевград, които са държавна собственост.  За изграждането на физкултурен салон към НХГ кметът Стоянов настоява местният парламент да одобри проект за дофинансиране с общинтски средства в размер на 210 000 лв. без ДДС.

Строителството бе част от европроект, спечелен и реализиран частично по време на управлението на кмета Камбитов. За физкултурния салон на НХГ в него бе заложен бюджет от 434 240 лв. без ДДС, които се оказаха недостатъчни с оглед нуждата от изграждане и на подпорна стена. Няколко пъти се обявяваха обществени поръчки, но фирмите или се отказваха, или не се явяваха кандидати.

„Последният опит за възлагане на поръчката е направен през април т.г. и нито една от поканените фирми не се е отзовала. Междевременно увеличението на строителните материали е близо 25% от началото на годината“, коментира Радослав Тасков.

На въпрос на „Струма“ ще потърсят ли съветниците отговорност от виновните за занижената количествено-стойностна сметка при стартиране на проектната процедура, заради което сега общината трябва да харчи от бюджета си близо четвърт милион лева, Р. Тасков отбеляза, че заложеното очевидно не е прецизирано и се ангажира да постави въпроса на сесията. Той информира още, че съветникът от ГЕРБ Кирил Илиев е депозирал питане до кметската администрация, провокирано от стартирали, но недовършени процедури, за продажба на общински жилища на наемателите им, за които ОбС е взел решения.

Провокиран от широкия обществен интерес по темата за протестите на част от собствениците на ВТО на ул. „Д. Груев“ покрай р. Бистрица между двата моста срещу пазара, Радослав Тасков взе специално отношение, за което „Струма” информира.

„С въпроса се занимавам от далечната 2004 г. и съм много навътре в казуса. Според мен там няма драма и няма как да има очаквания ОбС да се произнесе по темата по няколко причини. Това са ВТО с решения на предишни общински съвети от 1991 г. насам, които вследствие на различни действия и бездействия са се превърнали в незаконни обекти по смисъла на ЗУТ и те подлежат на разрушаване. Вече няма как ОбСда смени градоустройството, което е предвидено за озеленяване и да даде траен статут на тези ВТО, тъй като те вече имат заповеди за събаряне. Това е изцяло в правомощията на кмета и доколкото знам, там всички дела са приключили, затова съветвам търговците, по мое сведение става дума за 9 обекта, от които половината са готови да ги премахнат, да проявят разбиране, че зоната не е приятна за гледане в ЦГЧ и там наистина трябва да се позволи на общината да направи кът за разходки. Очакванията ОбС да даде статут са неоснователни. Преписката е адресирана до кмета на общината и очаквам становище и от него“.

На въпрос на „Струма“ защо ОбС все пак не изпълни съдебното разпореждане да обсъди статута на обектите, Тасков обясни: „Преди 17 г. това са били ВТО, за които съдът казва, че с решение на ОбС има възможност да им бъде даден траен статут. Тези хора, вероятно подвдени от това съдебно решение или обещанията на някого, който тогава е бил общински съветник, кмет или от администрацията, им е казано, че могат да правят ВТО, но, съгласете се, че това, което виждаме там, са масивни постройки, не ВТО. Част от тях бяха разрушени, когато се прекарваше бул. „Дж. Баучер“. Тези обекти вече не са по смисъла на закона временни, а незаконни, с влезли в сила разпореждания да бъдат разрушени. Това са две различни неща“, коментира Р. Тасков.

Един от засегнатите – Е. Мангушев, също коментира ситуацията: „Грешките на кметската администрация ще се платят от всички благоевградчани”, категоричен е той и обяснява: „За няколко от обектите, изградени срещу пазара на ул. „Д. Груев“ като временни след 1990 г., има разрешение за строеж по чл. 197, той визира поставянето на ВТО, за което се изисква схема, не скица, одобрена само от пожарната и от КАТ. На нас, собствениците на 4-5 обекта, са ни дали разрешение за строеж по чл. 197. Никъде в строителните закони няма разрешение за строеж по този чл. 197. Давностният срок за произнасяне по нищожност на тези заповеди отдавна е изтекъл. Направили сме консултации с известни в страната юристи, чието категорично мнение е, че ако се стигне до премахване на нашите обекти, те трябва да бъдат заплатени по пазарна цена заради вината на общината, че ни е нанесла щета с издадените административни актове, защото тя е оторизирана да издава коректни документи, с вярно съдържание по закон. Актът е на община Благоевград, без значение кой е кметът. Сега кметът и председателят на ОбС говорят за проект за озеленяване, а ние показваме извършен проект за озеленяване с изграден от нас тротоар, който следва да бъде премахнат или да ни се заплати. Но най-важното е, че Върховният административен съд е издал през 2010 г. решение, влязло в сила, с което задължава ОбС по стария закон да ни дадат търпимост. Няма давност за изпълнение на съдебно решение и ние сме амбицирани да търсим правата си, ако трябва, ще стигнем до съда в Страсбург, но тогава грешките на общината ще се платят от всички нас, жителите, това трябва да го знаят гражданите на Благоевград“, заяви Емил Мангушев.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP