Нова мода: Пъдпъдъчи яйца за Великден?!

12 Април 2023 | 16:12
0 коментара
Любопитно
България
Нова мода: Пъдпъдъчи яйца за Великден?!

На Велики четвъртък, утре, когато е деня на боядисването на яйца за Великден, е интересно да се отбележи, че все повече се купуват пъдпъдъчи яйца за боядсване, вместо традиционните кокоши. Главната причина не е само по-ниската им цена, но и ефекта, който предизвикват. Хората им се радват много, особено децата. 

"Това се превърна в някаква страхотна мода. Много млади жени купуват и от тях. Боядисват традиционните яйца, но слагат и десетина пъдпъдъчи за красота във великденската кошница", разказва  Милна Димитрова, продавачка в един от големите хипермаркети. Тази година тя също планира да боядиса и малко яйца от пъдпъдък, за да зарадва семейството си.

Миниатюрните яйца от пъдпъдък вървят на цена между 2,9 и 3,40 лв. за за 10 броя. Докато кокошите яйца са над 5 лв. за 10 броя, припомняикономистът Невена Петрова. "Няма нищо лошо в тенденцията за купуване на пъдпъдъчи яйца, които са с по-добри хранителни стойности и досега винаги са били доста скъпи. В момента обаче са по-евтини от кокошите", заяви Петрова.

От друга страна, ситуацията показва спекулацията, която се извършва на пазара на кокоши яйца от производителите и търговските вериги заради повишеното търсене. Поскъпването спрямо миналата година е между 30 и 50% на всички базови великденски продукти, а за част от тях е и по-високо. Агнешкото месо и козунакът се предлагат на цени от над 28 лева за килограм, а яйцата са почти 50 ст. бройката Търговците и прекупвачите слагат двойни и тройни надценки.

Добавете Вашия коментар

TOP