Нова мода при "ало" измамите: Мошеници събират пари за войниците в Украйна

07 Февруари 2023 | 13:50
0 коментара
Криминално
Нова мода при ало измамите: Мошеници събират пари за войниците в Украйна

Телефонните измамници намесиха и войната в Украйна. Това стана ясно от съобщение  на Апелативната прокуратура във Варна по повод инцидента в Попово от 5 февруари т.г., когато жена на 90 години даде на измамници 5 хиляди лева. 

В съобщението се казва, че Районна прокуратура - Търговище ръководи досъдебно производство по член 209, ал. 1 от НК за измама, реализирана по телефона, при която възрастна жена е въведена в заблуждение и в резултат от това е ощетена със сума пари.

В хода на разследването станало ясно, че на 5 февруари 2023 година 90-годишната жена от Попово получила обаждане на домашния си телефон. В разговора тя била убедена, че трябва да помогне и да предостави парични средства, като към познатия сценарии за оказване на съдействие на полицията за залавяне на телефонни измамници бил добавен и призив за помощ за пострадалите от войната в Украйна. Възрастната жена подготвила сумата от 5000 лева и ги хвърлила през терасата. По-късно разбрала, че е станала жертва на измама.

В схемата ролята на муле изпълнил 44-годишен мъж от града. Той кандидатствал по обява за работа, публикувана в обществена група в социална мрежа. Според обявата трябвало да се извършват транспортни услуги срещу заплащане. Така той бил ангажиран да вземе сумата и да я транспортира до определено място. Изяснява се дали той е имал представа, че става участник в престъпна схема.

Работата по случая продължава под ръководството и надзора на Районна прокуратура - Търговище. Предприети са множество действия за установяване на фактическите извършителите на

Добавете Вашия коментар

TOP