НОВА МОДА: Ходим на екскурзия за боб и кюфте

24 Юли 2023 | 08:25
0 коментара
Общество
България
НОВА МОДА: Ходим на екскурзия за боб и кюфте

Еднодневните екскурзии в страната за кулинарни и народни фестивали са хит в летните жеги, установи проверка на „Телеграф“. Местата в рейсовете се резервират за отрицателно време, а цената варира от 30 до 59 лв.

Интересното е, че от еднодневните воаяжи се възползват и пътуващи търговци. Все по-честа практика е да се предлагат различни продукти за здраве, уреди за болки в ставите или шипове, мазила и парфюми. Така някои съчетават полезното с приятното и екскурзията им излиза без пари, след като си възстановят разходите за нея с подобни продажби.

Интерес

„Вече имаме постоянни клиенти, които се сприятелиха по време на кратките дестинации и си организират срещи, за да обикалят страната. Има хора, които са си поставили за цел да обиколят всички манастири или исторически места. Има и такива, които просто искат да се повеселят. Увеличиха се и шопинг туристите, които се разхождат до Македония или Турция, за да си напазаруват качествени продукти. Но най-голям интерес има към кулинарните и народните фестивали. Почти няма екскурзия, която да не бъде потвърдена, а рейсът – запълнен изцяло. Даже има хора, които се записват за резервни бройки, ако някой в последния момент се откаже”, разказа пред „Телеграф” туроператорка. Докато пием кафе в офиса на неособено оживена софийска улица, влизат трима различни клиенти, които се интересуват от еднодневни екскурзии. Интересното е, че повече жени ходят на такива турове. Огромен е и интересът към храмовите празници и събори.

 

Царевец

Огромен интерес има към светлинния спектакъл „Звук и светлина” във Велико Търново, който тази година е на 6 септември. Местата се резервират отсега на цена 45 лв. и според организатори на еднодневни екскурзии се харчат като топъл хляб.

Сред чаканите екскурзии през септември е и еднодневен тур до Панагюрище и Оборище на цена от 56 лв. Планираната за него дата е 30 септември, включва разглеждане на историческия музей с трезор “Панагюрско златно съкровище”, Дудекова, Тутева и Лекова къща, както и къщата музей „Райна княгиня”. Прибирането обратно в София е в светлата част на деня.

Почти изчерпани са местата за еднодневна шопинг екскурзия на цена 39 лв. до гр. Делчево, Северна Македония. Тя ще е на 5 август, а дестинацията е до местния съботен пазар, откъдето българите се връщат с пълни торби с хранителни продукти. За деца до 11 г. има отстъпка от 4 лв. Автобусът побира до 40 души.

Интересни еднодневни екскурзии предстоят и от Пловдив. По 35 лв. са тези на 2 и 3 септември, съответно до пещерата Снежанка, Батак, крепост Цепина и Плиоценски парк Дорково първата, и до крепостта Цари Мали град, Белчин и Германския манастир – втората. Срещу 45 лв. се планира еднодневна разходка с тръгване от Пловдив до Деветашката пещера и Крушунските водопади. Потегля се рано сутринта на хладина.

46% повече чужденци идват в София

Туристите, посетили София през първото полугодие, бележат ръст от 31% спрямо същия период на 2022 г. Това съобщи заместник-кметът на направление „Европейски политики, международна дейност и туризъм“ Ирина Савина.

Според актуалните данни на единната система за туристическа информация 46% е ръстът на чуждестранните туристи и 8% - на българските туристи, посетили София през първото полугодие на 2023 г., спрямо същия период на 2022 година.

Тенденцията броят на чуждестранните туристи да надвишава този на българските се запазва и през тази година.

На 6 август се возим на теснолинейката

За 6 август, когато е и празникът Преображение Господне, е планирана еднодневна екскурзия с Родопската теснолинейка, която се радва на голям интерес. Цената за дестинацията до Велинград е 39 лв., но трябва да предвидите и дребни пари за различни такси. Тръгва се в 6,30 сутринта от София. По поречието на река Места теснолинейката достига до полите на Пирин планина, където е и крайната й гара - Добринище. Програмата включва и пешеходна разходка из Банско. Някои допълнителни такси са билетите по 3 лева за Веляновата къща и къщите музеи „Неофит Рилски” и „Никола Вапцаров”. Самият билет за теснолинейката е 5,50 лв.

Добавете Вашия коментар

TOP