Нова мечка пристигна в Парка за мечки край Белица

26 Септември 2022 | 11:46
1 коментара
Общество
Нова мечка пристигна в Парка за мечки край Белица

"От тази седмица Парк за мечки Белица има нов обитател", каза управителят на парка Димитър Иванов. Новата мечка се казва Ива, тя е шестгодишна и идва от Република Северна Македония, където е прекарала първите години от живота си.

От Фондация „Четири лапи“ съобщават, че като малко мече Ива е намерена изоставена и осиротяла. Тя е предадена на частен собственик в Скопие и оттогава живее в неговото имение.

Ива няма възможност да бъде върната обратно в дивата природа, а в Република Северна Македония няма подходящ приют или убежище, където тя да бъде отгледана и настанена със своя вид.

До есента на 2017 г. Ива е отглеждана в същото имение заедно с мечката Теди, но Теди е предаден на зоопарка в Щип, а мечката Ива остава сама, посочват от „Четири лапи“ и припомнят, че през ноември 2020 г. Теди бе преместен в Парк за мечки Белица.

"Ива е част от мечия парк от вчера", посочи Димитър Иванов. В момента тя е в отделна бърлога, където ще остане известно време. През този период ще се опознае с гледачите си, каза още управителят на парка и допълни, че това е момент, в който да се научи да им се доверява.

Предстои мечката да изгради навици, свързани с храната, това, че храната идва редовно и я получава от своите гледачи, каза още Димитър Иванов. В периода на опознаване ще се направи първоначална оценка на нейното състояние, както и на характера ѝ.

"Предстои Ива да свикне с околната среда, а евентуално през пролетта на следващата година да бъде събрана и с други мечки в парка. Транспортирането на младата мечка е преминало бързо и безпроблемно", каза още Димитър Иванов.

Пътуването на Ива е започнало вчера сутринта, а благодарение на добрата координация между различни институции на България, Гърция и Република Северна Македония, още същата вечер тя е била в новия си дом.

Добавени коментари

Асие Шахин публикува:
01 Август 2023 | 10:03
Мафията в Якоруда си има послушно и глупаво стадо, което ги избира. Те крадат от вас, а вие им вярвате. Стадото си заслужава съдбата. Те ви лъжат , а вие мълчите...глупаци... Това ли е елита на Якоруда, срам и позор от тези управници и съветници..те закопаха града...ДПС ще им бие шута само след 2 месеца...ще се освободим от тези паразити Беди, Карафеиз, Сабиха, Айша Х.,Куцузо, Кавалов, Хърльови,Пачка, Джама, цялата община ще има пълна подмяна на всички нива есен .ПЕРКОВИТЕ БРАТЯ СА ЗА БОБОВ ДОЛ

Добавете Вашия коментар

TOP