Нова година във Велинград отново е по-скъпа и от екзотична почивка

05 Октомври 2023 | 08:34
0 коментара
Общество
България
Нова година във Велинград отново е по-скъпа и от екзотична почивка
Едва ли някой е изненадан от факта, че тазгодишните пакети на туроператорите са поскъпнали с минимум 10-15%, спрямо миналата година. Въпреки това вече се забелязва бум на търсенето на празнични оферти в чужбина, включително и за екзотични пътувания, но най-търсени си остават къщите за гости в зимните ни курорти.

При все, че мнозина още не са се разделили с лятото и морските курорти продължават да се пълнят, записванията за Нова година вече текат с пълна пара. Мераклиите, разчитащи да получат отстъпка при ранните оферти, вече резервират места в зимните курорти за новогодишната нощ.

Ски курортите, спа комплексите и къщите за гости остават най-желани и търсени за повечето хора. Навън най-много резервации има за близките балкански държави – Турция, Сърбия и Гърция.

Естествено, по стара традиция, немалко хора запазват пътувания за европейските столици. Повишен е интересът към Прага, Виена и Берлин. Турагенциите разкриват, че всъщност записванията за Нова година са стартирали още лятото, през юли. Най-рано планират зимната си почивка мераклиите за отдих по екзотични дестинации. Търсенето расте с всеки изминал ден. като в последната седмица надделяват запитванията за родните курорти или пък тези за съседни държави. От туристическия бранш напомнят, че при ранни резервации, които продължават все още, има шанс за отстъпки до 30%. Намалението може да уцелите, ако резервирате до края на октомври. След това цените започват да галопират нагоре.

Тези, които планират почивка у нас или в близки държави, тепърва започват да оглеждат офертите. Очакванията са пътуванията в края на годината да са повече от миналата зима, тъй като тази година почивните дни могат да се

Обединят. Най-интересни за потребителите са офертите до Занзибар, Доминикана, Бали, Малдивите, Мавриций, Тайланд и Сейшелите. Те започват от 4000 лева на човек, като някои по-отбрани оферти с нощувки в 5-звездни самостоятелни вили са за по 7-8 хилядарки. Това обаче не притеснява особено най-богатите клиенти. "Първо ни свършват най-скъпите екскурзии. Има хора, които са готови да платят и 20 000 лева за седмица, стига да е на екзотично място, в скъпа вила и перфектно обслужване. Има една прослойка, признава Полина Николова от бутикова туристическа агенция, обслужваща само баровци.

Принципно по-младите предпочитат вили и къщи за гости, където отиват с големи компании и така им излиза по-бюджетно, а семействата с деца търсят стаи с допълнителни легла или 2 стаи, но тъкмо тези цени са по-високи.

Пакетите за Нова година са класически – средно с 3 нощувки, а за дестинации навън – между 5 и 7 дни. Според предварителните изчисления на туризма, около Нова година се очакват около 850 000 пътувания, като излизанията в чужбина ще са над 500 000.

Ако обаче някой си мисли, че къщите за гости ще останат празни още дълго, може да остане неприятно изненадан. Колкото и да не е за вярване, но най-атрактивните по зимните ни курорти дори вече са заети и няма свободни места. Всъщност заетостта им се дължи на практика от последните години – повечето къщи за гости си имат постоянни клиенти, които още след празненствата миналата година са дали заявки и за тази Нова година и така местата се оказват предварително резервирани. Затова и най-атрактивните къщи за гости вече са разпродадени.

Първо се продават местата в къщите за гости и хижите, после са балнео и спа хотелите в планинските курорти, издават от бранша. Пакетите са много предпочитани от туристите. Например в хотел във Вършец 3-дневен пакет със закуска и вечеря, ползване на СПА центъра, както и включена новогодишна програма, отива към 580-900 лв. по-евтино е в Пампорово – 698 лева струва пакетът в 4-звезден хотел. Средната оферта на къщите за гости е 45-50 лв. на човек. При спа планинските курорти започват пакети от по 800 лв. за 3 нощувки в двойна стая, но офертите стигат и до 3500-3800 лв. за луксозен спа пакет във Велинград, което отново прави града най-скъпата дестинация у нас.

Някои хотелиери все още умуват как да нагласят цените, че хем да не отблъснат клиентите, хем и да са на апетитна печалба и все още калкулират каква цена да поискат за новогодишния пакет.

Туроператорите пък признават, че тази зима новогодишните пакети за чужбина са доста по-скъпи заради полетите, след като цените на самолетните билети се вдигнаха с 30% нагоре.

Цената на пакет на човек е най-малко 130 лева, но общо стигат до 4000-5000 лв.

Истински хит тази зима е посрещането на големия празник на екзотичен остров, смятат туроператоите. Резервациите текат с пълна сила, а някои от пакетите са изцяло купени от богаташи още през май. Най-много са записванията за Малдиви, Занзибар, Тайланд и Карибския - Доминикана, Куба. Българинът търси почивка на плажа, под палмата и това е мечтата му, обясняват от бранша. Повишението на цените при тези екскурзии е с 20-30%, което ще рече, че трудно би могло да се намери нещо подобно за под 4 бона.

За Турция цените са отново прилични – започват от 540-600 лева. Почивката в Египет струва около 1200-1300 лв. за Занзибар офертите започват от 3000 лв, за Мавриций – 3500, Малдиви – 4000 лв. За екзотичните екскурзии обаче допълнително отиват още поне 300-400 лв. заради различни такси и турпрограми.

По-евтин вариант, разбира се, са екскурзиите до европейските столици, но и там офертите са по-скъпи от миналата зима.

Чувствително по-евтино ще ни излезе само ако решим да почиваме при съседите, като пакетите за близките държави започват от 350 лева и достигат до 600.

Около 1300 лева излиза Нова година в Париж с 4 нощувки и със самолетни билети, 3 нощувки във Виена струват 1180 лева. 3 дни в Сърбия са заковани на 480 лева, но пък 4 нощувки във Велинград са 900 лева в 4-звезден хотел. Така почивката там за поредна година може да излезе повече от екскурзия до Египет. При евростолиците – 800 лева е пакетът за индивидуална екскурзия.

И тази година скъпите хотели твърдят, че предлаганият от тях луксозен продукт държи нивото, хората са готови да платят за високо ниво и в този сегмент цените са около 3800 лева за двойна стая за 3 нощувки с включени закуски, вечери и богата новогодишна програма с популярни артисти.

Шансове да успеем да си осигурим новогодишна почивка имаме, ако платим резервацията през следващия месец, тъй като все още има ранни записвания. Отстъпката до края на септември или на октомври е между 10-15 и 20 процента, обясняват хотелиери, пишат от "Уикенд".

Хотелиери и туроператори са категорични, че ръстът на резервациите в този период на годината е сериозен и въпреки по-високите цени, това не намалява търсенето.

Добавете Вашия коментар

TOP