Нов високотехнологичен център отвори врати в Благоевград

28 Октомври 2019 | 12:28
0 коментара
Бизнес

Чисто нов високотехнологичен Център за обучение на Сдружение „Просперитет и развитие за България“ отвори врати в Благоевград.

Той стана домакин на проведените този месец обучения на тема „Внедряване на добри европейски и световни практики“. Смесена  група от български и гръцки експерти в лозаро-винарския сектор, местни и национални власти се събра, за да работи по проблемите на застрашените местни сортове лозя, глобалните подходи за опазването им, ролята на специалистите и местните администрации за постигане на резултати в тази област.

Участниците в събитията имаха възможността да се запознаят с исторически и съвременни примери за успешно запазване на местни сортове и винифицирането им. Те научиха повече за институциите и решенията на различните законодателства в Европа и света, довели до запазването на застрашени от изчезване местни сортове и тяхната популяризация. Бяха разгледани редица примери от света и Европа, които чрез устойчиви практики запазват застрашени местни сортове лозя, както и устойчиви биологични методи, маркетинговото им позициониране и популяризиране на пазара.

Инвестицията е по проект „SOS за застрашени традиционни сортове лози“ по програма Interreg V-A „Гърция-България 2014-2020“ и включва модерно обзавеждане и мултимедийно оборудване в три помещения.

Това предлага възможност за интерактивни лекции и тяхното излъчване в реално време в интернет пространството. Част от обученията, проведени този месец, бяха стриймвани на живо в youtube канала на организаторите.

Предстоят и още мероприятия, така че следете уебсайта по проекта www.sosgrape.eu, за да не изпуснете най-актуалните новини.

Проектът е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от национални фондове на страните в програма Interreg V-A „Гърция-България 2014-2020“ http://www.greece-bulgaria.eu/.

Добавете Вашия коментар

TOP