Нов вариант за Креснеското дефиле

22 Юли 2022 | 09:38
0 коментара
Бизнес
Нов вариант за Креснеското дефиле

Променят трасето за строеж на АМ "Струма" през Кресненското дефиле. Престои нова екологична оценка, обещава премиерът в оставка Кирил Петков.

Това е договорено на среща в Министерството на районното развиване и благоустройството, в която са участвали представители на МОСВ и неправителствената организация "Да спасим Кресненския пролом". Петков е наредил АПИ спешно да разпореди планиране на разновидностите на трасе отвън Кресненския пролом, заявиха от сдружението.

Вариантите са два - дълъг тунел или напълно източен обход на дефилето, който по отношение на настоящия вид би трябвало да бъде преместен с към километър на юг.

Последно утвърденият вид по времето на ГЕРБ предвиждаше придвижването в едната посока да става по настоящия път през Кресна, а в другата да се построи източен обход. За задачата беше извършена и социална поръчка и бяха определени реализатори. До подписване на контракти с тях обаче не се стигна, поради забележките на Европейската комисия.

След мненията на Брюксел през 2019 година за плана АПИ не се съобрази с тях и не направи нищо, като се сниши забавяйки реализацията на плана, каза Петко Ковачев от неправителствената организация. Той се включи онлайн в конференцията поради наложителен ангажимент в провинцията.

Добавете Вашия коментар

TOP