НОВ УДАР ПО ДЖОБА: 4 лева за кубик вода заради скъпия ток

25 Март 2022 | 11:08
0 коментара
Бизнес
НОВ УДАР ПО ДЖОБА: 4 лева за кубик вода заради скъпия ток

Над 4 лева ще струва кубик вода в някои градове в страната през следващите няколко години. Това е записано в петгодишните бизнес планове на ВиК дружествата в Търговище, Добрич, Плевен, Шумен, Стара Загора и други. Причината за исканото увеличение е рязкото поскъпване на тока на свободния пазар. 

От предложените цени става ясно, че през следващите години увеличението ще е между 4 и 50%. Бизнес плановете предстои да бъдат съгласувани с ВиК асоциациите, след което ще бъдат внесени за одобрение в КЕВР, обясниха от държавния ВиК холдинг за в. „Телеграф“. Новите цени ще влязат в сила, след като бъдат одобрени и за отделните водни оператори ще са в сила по различно време. 

Драстично увеличение на цените още тази година планират в Търговище. В момента хората в града плащат по 3,16 лв. за кубик питейна вода с ДДС, а предложението е тя да стане 4,37 лева, което е увеличение с 38,4%. До 2026 г. цената трябва да стигне 5,016 лв /куб. м, става ясно от бизнес плана на дружеството. В Добрич, където водата се добива с помпи и се ползва скъп ток, се предлага цената на водата да скочи от 3,01 лева на 4,349 лв./куб. м, което е увеличение с 44,5%. На петата година от бизнес плана пък ще стигне 4,9824 лв. ВиК-Плевен е предложило поскъпване на услугите за доставка, отвеждане и пречистване от 2,95 лв. на  4,08 лв. или увеличението е с 38,53%. ВиК операторът в Стара Загора също е предложил вече актуализацията на проекта за цени през следващите 5 години. За тази  година увеличението е с 37,8% до 4,15 лева за кубик. 

Добавете Вашия коментар

TOP