Нов случай на африканска чума в България, евтанизират домашни животни

16 Юли 2019 | 19:10
0 коментара
Общество

Българската агенция за безопасност на храните /БАБХ/ потвърди огнище на Африканска чума при домашни свине в нерегистрирано лично стопанство, в което се отглеждат четири свине, в град Мизия, област Враца, съобщиха от пресцентъра на агенцията. Това е първият случай на домашни свине с положителни проби в областта.

Сигналът за повишена заболеваемост е постъпил в Областната дирекция по безопасност на храните-Враца от регистриран ветеринарен лекар. Взетите проби от свинете са потвърдени днес като положителни за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС). Животните са евтаназирани още в понеделник вечерта.

Потвърден е и нов случай при дива свиня, в землището на село Дуранкулак, община Шабла, област Добрич. Пробата е взета от намерена умряла, вследствие на пътнотранспортно произшествие, дива свиня.

Във вторник започна евтанизирането на всички домашни прасета, отглеждани в трикилометровата зона около Мизия.

Трикилометровата зона обхваща територията на града, съседното село Сарафово, както и близките села Гложене и Хърлец, които са в община Козлодуй. Създава се 10-километрова зона за контрол, която обхваща селата Войводово, Софрониево и Крушовица от община Мизия, оряховското село Селановци и град Оряхово, както и село Бутан от община Козлодуй. В тази зона ще бъдат взети кръвни проби от домашните прасета, за да се провери дали има и други заразени животни.

От Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България /АИСБ/ и Асоциацията на свиневъдите в България /АСБ/ се обявиха за спешна промяна на наредбата за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти в посока тоталната им забрана за отглеждане на прасета в "задния двор".

Според тях 1% прасета, гледани в задния двор, заплашват бизнеса на останалите фермери.

В промишлените свинеферми се отглеждат 99% от свинете в България, а през последните 4 години секторът е увеличил обема си с 80%, припомниха индустриалните свиневъди. Консумацията на свинско месо е над 250 хил. тона, т. е около 35 кг на човек от населението. Инвестициите в сектора надхвърлят 3 млрд. лева, в отговор на задължителните изисквания за хуманно отглеждане, биосигурност на фермите, както и конкурентоспособност на европейския пазар, посочи д-р Румен Караманов, свиневъд и бивш зам.-генерален директор на Националната ветеринарномедицинска служба.

 Vesti.bg. снимка:Нова Тв

Добавете Вашия коментар

TOP