Нов скандал тресе ДГС-Разлог! Горският стражар Георги Алуминов предупреждавал със SMS, Кой, кога и къде може да реже дървен материал в гората край Разлог

10 Юли 2016 | 20:14
17 коментара
Общество
Нов скандал тресе ДГС-Разлог! Горският стражар Георги Алуминов предупреждавал със SMS, Кой, кога и къде може да реже дървен материал в гората край Разлог

Нов скандал тресе ДГС-Разлог! Горският стражар Георги Алуминов предупреждавал със SMS, Кой, кога и къде може да реже дървен материал в гората край Разлог, съобщава репортер на Pirinsko.com.

Pirinsko.com се сдоби с телефонен апарат на който, е видно, че са получавани есемеси от телефонния номер на Георги Алуминов по – известен с прякора "Куман", който информирал контингента да спират или да изчакат дежурства с думите: „Не мръдайте сега”. "Не мръдайте Нустеровия е дежурен". "Утре сме по голак". "По работете малко по цранако или предел". Стражарят, който е съпруг на кметицата на разложкото село Годлево Величка Алуминова играе в един отбор с бракониерите в разложко, но въпреки множеството сигнали до институциите за неговите нарушения той всеки път остава недосегаем.

Якорудското село Юруково загърби тютюна снимка 1

Под сурдинка се коментира още, че ГЕРБ-Разлог дори са сложили чадър над кметското семейство и заради това наказания няма. Името на Георги Алуминов нашумя особено на 13 април тази година, когато екип на Pirinsko.com разкри поголовна сеч край Разлог.

Якорудското село Юруково загърби тютюна снимка 1

Припомняме, че на 13 април тази година, репортер на Pirinsko.com разкри поголовна сеч край Разлог. Стотици дървета 50 годишна борова гора бяха изсечени в местността Катарино над погребите на бившото стрелбище между град Разлог и село Бачево.

Сигналът за вандалщината бе подаден на 11.04.2016 г., от жена, която се разхождала в планината, като подчертала, че нарушителите са местни секачи от село Бачево покровителствени от директорът на ТП "ДГС" - Разлог Здравко Чилев и неговите подчинени Николай Нусторов, началник участък и горският стражар Георги Алуминов. На 13.04.2016 година към 11:00 часа на тел. 112 бе подаден сигнал за нарушение в гората, след което на място пристигнаха служители на ЮЗДП и РДГ - Благоевград.

Светкавично на терен се бе появил и директорът на Регионалната дирекция по горите в Благоевград инж. Иван Гергов. Като представител на ДГС-Разлог на мястото бе единствено и само директорът инж. Здравко Чилев.

Любопитното в случая бе, че въпреки желанието на журналистите да се срещнат със служителите на ДГС-Разлог отговорни за терена, в който е извършено престъплението, до 14:00 часа след обяд те не се появиха, което означава, че вероятно директорът Чилев умишлено прикри своите авери, за да не попаднат пред обектива на камерите.

Директорът Здравко Чилев се опита да заблуди проверяващите, като коментира, че сечта е целенасочена към негови служители, като лично отмъщение, фактите обаче опровергават неговото лично мнение.

Констатирана е сеч на над 200 отрязани борови насаждения, от които 54 бр наредени на рампа и приготвени за извозване. Фрапиращото в случая бе, че нарязаният материял е с точен размер 4,10 см и 5,10 см., което означава, че става въпрос за предварителна поръчка по размер.

Скандалното в случая бе, че поне по три горски пътя до мястото на нарушението неможе да се стигне с лек автомобил поради голями изкопи направени от ДГС-Разлог. Което означава, че може би са направени умишлени изкопи с цел да се предотврати посещение на населението в криминализираната местност.

На въпрос, ако възникне пожар в този район, как ще достигнат специализираните автомобили до стихията, Чилев неможа да отговори, като сведе глава и седна на земята замислен, как ще прикрие приближените си служители.

Първо в Pirinsko.com! Горските се скриха, като

Директорът на РДГ - Благоевград Иван Гергов, който единствен от висшестоящите горски началници дойде на крак на изсечения терен за да се запознае с нещата тогава коментира случая така : "Безспорно става въпрос за контрабанда. По всичко личи, че дървесината е съвсем прясно отсечена. На горският стражар отговарящ за обекта Георги Алуминов ще бъде съставен констативен протокол за нарушение и съответно ще бъде глобен. Размера на глобата варира в порядъка от 300 до 5 000 лв. в зависимост от това дали нарушението е първо, второ и т.н. В Разлог до сега има издадени над 50 акта срещу установени нарушители, дори има случаи на нарушители с над 30 акта. Тази порочна практика за изсичането на горите трябва да бъде спряна, затова благодаря на медията ви, че подадохте сигнал до нас. По този начин помогнахте нарушението да бъде констатирано", лаконичен бе инж. Гергов, като добави, че случаят ще бъде предаден и на прокуратурата, а средствата от продажбата на конфискуваната дървесина ще отидат в държавния бюджет.

За новите нарушения на Георги Алуминов Pirinsko.com информира и шефът на ЮЗДП-Благоевград Дамян Дамянов, който не бе открит за коментар. Директорът на ДГС-Разлог Здравко Чилев също не бе открит за коментар. Силно изненадан от обаждането ни, Георги Алуминов пък лаконично заяви : „Не знам нищо за тези есемеси, не знам какво да кажа, нищо не мога да кажа”. На въпросът на наш репортер – Кой все пак е писал есемесите от телеофна му до бракониерите, той каза: „И това незнам, нищо не знам”.

СКАНДАЛНО! Продължава вандалската сеч на боровата гора в местността „Голак” край Разлог (СНИМКИ) снимка 4

Масовото изсичане на гората край Разлог, и по точно в участъка на Георги Алуминов продължава с пълна сила!

 

Репортер на Pirinsko.com стана свидетел на поголовното изсичане на над 100 – годишни дървета, бял и черен бор в района на емблематичната за град Разлог, местност „Голак”.

 

"Борчетата" бяха отрязани безмилостно, като този път обаче за разлика от предишния вече бе превозена дървесината, само самотно стърчащите клони и пънове без маркировка и свежа смола по тях сами по себе си говореха за сечта. В горичката край кръста има отрязано дърво, което се е закачило в клоните на съседните дървета. Нависналото дърво е опасно за хората, които се разхождат край красивата природа.

 

По думите на местните хора в града изсичането на гората става от роми срещу солидно заплащане и със знанието на горският служител Алуминов.

 

Pirinsko.com сигнализира за поредното нарушение на шефът на Държавното горско стопанство в Разлог Здравко Чилев, както и на директорът на ЮЗДП-Благоевград инж. Дамян Дамянов. И двамата обаче останаха силно учудени от сигнала, като се оправдаха, че не са чули нищо за незаконната сеч около местността „Голак”, въпреки медийни репортажи и на национална телевизия.

 

Горският цар на Пиринско бе категоричен, че незабвно ще разпореди проверка за случващото се, резултатите от нея се очаква да станат ясни този вторник.

„Благодаря, че ме информирате своевременно за нарушението, до сега не съм чул за нередност там, но мога да кажа, че стане ли въпрос за горите край Разлог нищо не ме учудва. Там едва ли има място, където не се сече”, лаконично зави Дамян Дамянов.

 

След като направи справка, шефът на ТП "ДГС" - Разлог Здравко Чилев пък официално заяви, че действетелност незаконна сеч на гора край „Голак” съществува и районът е сред най – проблематичните.

 

„Общо 47 броя са издадените актове на установени нарушители за поголовната сеч там за цялата 2015 година и първото тримесечие на 2016 година. Задържани са 5 бр. Каруци, 26 куб. дърва за огрев, и 2 куб. и половина средна строителна дървесина”, конкретизира Здравко Чилев.

 

Той също така потвърди, че системните нарушители по изсичането на гората са предимно от ромски произход.

 

„В кюпа на бракониерите са баща и син криминално проявени лица, Христо Гачев, Асен Сотиров, Димитър Димитров, Боян Илиев и др”, заключи Здравко Чилев и допълни, че единствения начин да се спре контрабндната сеч е като нарушителите се подведат под съдебна отговорнст, но това е работа на прокуратурата.

 

Местността „Голак” в Разлог пък е най – голямата гордост за разложани. Тя бе открита официално през април м.г. Близо 300 стъпала на открито водят до нея, в сърцето на панорамната алея се намира и 12-метрова кула, от която се разкрива уникална гледка към Разложката котловина. Местните се гордеят, че именно тук човек може да държи в длан Рила, Пирин и Родопи.

 

„Изсечената гора в местността обаче не е на общински терен, а на горски”, категорични са пък от общинската администрация в Разлог.

Очаквайте още подробности!

Нов скандал тресе ДГС-Разлог! Горският стражар Георги Алуминов предупреждавал със SMS, Кой, кога и къде може да реже дървен материал в гората край Разлог

Добавени коментари

Бисер публикува:
12 Юли 2016 | 02:19
Убаво е и на нусторовия да му се прати комисия оти тия 3 апартамента не се копуваа с горска заплата от 700 лева ... сичко е далавери незаконни щипки незаконен лов и други далавери
Бачево публикува:
11 Юли 2016 | 22:55
Убаво е да се провери и така наречената законна сеч сосипаа гората режаа зеленото апа падналото и суото и болното седи да недумаме за шиклата че гние и заразява боклуците на обузджиите са по целата гора от шикла не може да се замине напреко през гората котрабанджиите си ги знаем нииното е капка в морето
герб публикува:
11 Юли 2016 | 22:12
ВЛАДО ПОМАКО Е ДАДЕН НА КОМИСИЯТА КУШЛЕВ ПРОВЕРЯВА СЕ ОТ ДАНС ЧАКАИТЕ РАЗКРИТИЯ
Идиотизъм! публикува:
11 Юли 2016 | 21:05
Изсечете всичко, едно дърво да не остане в гората!!! Аман от дебелокожи същества, заемащи ръководни постове!
горски дух публикува:
11 Юли 2016 | 19:17
г-н Чилев подаи оставка тия мафиоти около теб ще те вкарат в затвора сега и на Владо помако ще излезат далаверите
герб публикува:
11 Юли 2016 | 19:08
Се иде ред на Владо помако
горския дух публикува:
11 Юли 2016 | 14:41
Не режаа само цигане.Калваче ,Тумчето,Ханеген и др.известни и " неизвестни" котробанбжийте.Та тия момчета цял живот с това се занимават.Немат и един час трудов стаж.Само котробань.Те друго и не могат да работата.Та тия ле не ги знаяя горските?
Магдалена публикува:
11 Юли 2016 | 12:46
Росен,ти кой си всъщност?
дам публикува:
11 Юли 2016 | 09:30
защо дамянов не уволни некой в това горско за да разберат че така неможе да продължава
Кишев публикува:
11 Юли 2016 | 08:55
амато на всякъде е така то всички който работят в тая система за бракониери не го ли разбрахте...и в Парк Пирин е така си пускат смс-си кой кога да ходи на лов на кози страшно е
godlewo публикува:
11 Юли 2016 | 07:28
ne mradaite sega a koga gorski koi da pitame 4ilew ili nustorowia
едно към едно публикува:
10 Юли 2016 | 23:34
ЗА ДА СПРЕ СЕЧТА НА ПЪРВО ВРЕМЕ ТРЯБВА ДА СЕ УВОЛНЯТ ВСИЧКИ ОТ ГОРСКОТО И ДА СЕ ДОВЕДАТ ДРУГИ ,НО ОТ РАЗЛИЧНИ КРАЙЩА НА БЪЛГАРИЯ И ДА СЕ СМЕНЯВАТ ВСЯКА ГОДИНА ЗА ДА НЕ СТАНАТ И ТЕ КАТО СЕГАШНИТЕ.ГОРСКИТЕ НА ПЪРВАТА СНИМКА СА И ГОЛЕМИТЕ ТАРТОРИ НА ДЪРВЕНАТА МАФИЯ
Запознат публикува:
10 Юли 2016 | 23:03
Много кирливи ризи требва да излезат още за то човечец с ичкавата щипка какви ги връшааше и с еедни други младежи с 5 джипа караха
Росен публикува:
10 Юли 2016 | 22:57
Браво бе кметицата на годлево нека да си се ръбаа с джакузито апа Гошката нека да си връти по гората като глуу куче чудно убаво така му де полага на тоо мръсник на него си му аресова нусторовия да му маже газо скрем и да го чука
Елешница публикува:
10 Юли 2016 | 22:54
Елате да видите какво става при нас Разлог че ви се види като детска игра.Дивизиев изсече гората страх нема жена му е шефка в Благоевград
насе публикува:
10 Юли 2016 | 22:07
Куман хахахахаха ежена му как се казва. Куман е бил цел живот шпионин хахахаха. Са да видим здравето дали ще го спаси
герб публикува:
10 Юли 2016 | 20:55
ЧИЛЕВ СТИГА СИ ГО ПАЗИЛ ТААА ГНАС ДА СЕ МАХА УБИХТЕ ГОРАТА НеМА КИСЛОРОД В РАЗЛОГ

Добавете Вашия коментар

TOP