Нов скандал тресе читалището в Кресна! Изплуваха фалшиви подписи от отчетно-изборно събрание

30 Септември 2017 | 11:50
14 коментара
Общество

Грандиозен скандал тресе Кресна! Изплуваха фалшиви подписи от отчетно-изборно събрание, алармират будни граждани пред медия Pirinsko.com.

Публикуваме позицията на будните граждани без редакторска намеса:

Много членове на читалището разбраха, че са присъствали на отчетно-изборно събрание на 26.02.2016 год. на Народно читалище „Култура 1932” Кресна Фалшифицирани подписи в списък на присъстващите действителни членове на отчетно-изборно събрание е представен в Окръжен съд – Благоевград за вписване на председател, настоятелство, проверителна комисия и секретар на Народно читалище „Култура 1932”Кресна от настоящето ръководство на читалището. Действително присъстващите членове на събранието са били 18. Фалшифицирани са над 40 подписа. 

Pirinsko.com публикува списъка и предоставя възможност членове на читалището да разберат, че са били на отчетно-изборно събрание на 26.02.2016 година, като предоставя взможност за коментар на Председтеля на НЧ „Култура 1932” Кресна г-н Юручки.

ГЛАДНА ВЪШКА КАТО СЕ НАЯДЕ, ИЗЛИЗА НА ЧЕЛОТО

В отговор на изпратеното до редакцията на PIRINSKO.COM писмо отговор от Илиян Юручки председател на Народно читалище "Култура 1932" Кресна. Янка Тапанска, Димана Драчева и Мария Малчева си позволиха да се въздигнат до неговото високо ниво, в очите на слепите и да отговорят на клеветите и обидите избълвани от господин г-н Юручки.

1. Наистина Юручки е избран от Общо Събрание на Народно читалище "Култура 1932" Кресна с присъстващи 17 + 1 /Юручки/ членове, но в Окръжен съд – Благоевград е представен списък, в който подписаните членове са 60, за да бъде спазен закона от 1/3 присъстващи членове на читалището. На същото това събрание Василка Стоянова е избрана за секретар и член на Настоятелството, а кумата Людмила Въчкова по телефона за член на Проверителната комисия, но в списъка фигурира като присъстваща на отчетно-изборното събрание. Предстои произнасяне от окръжен прокурор за законосъобразността на събранието, избраните позиции на него и установяване на лицето фалшифицирало подписите.

2. Въпреки установеното от Юручки и Настоятелството на читалището, че събраните подписи за свикване на извънредно Общо събрание са по-малко от 1/3 липсва официално становище за това дали Настоятелството ще свика или не извънредно Общо събрание. Мълчанието е умишлено и цели да бъдат пропуснат законния срок от 15 дни от депозиране на искането за свикване на събрание. Благодарим, на PIRINSKO.COM, че чрез сайта им разбрахме за решението на Настоятелството, че няма да бъде свикано извънредно Общо събрание.

3. След депозиране на искане за свикване на Общо събрание Юручки и Стоянова са си позволиха да упражняват надзор над волята на хората, подписали се за свикване на събранието. Възползвайки се от тяхната наивност и вкарвайки ги в обяснителен режим,за какво са се подписвали. Съпругът на  Стоянова “голям митничар” на ГКПП Кулата, пред свидетели се е заканвал и саморазправял с Тапанска „Защо ще сменяват жена ми ? Читалището е създадено от нас. Всички награди горе са спечелени от нея. Ти виждала ли си ги? ” и пр. ... Помолен да напусне библиотеката ако не ползва услугите й. Той продължавал да адвокатства за жена си и след като бил уведомен, че ще бъде извикана полиция Илия Стоянов напуснал сградата на читалището. След него в библиотеката влязъл  Юручки. Запитване на Тапанска, за какво е този скандал. Той с премигвания и поглед на Алф отговорил: Илия е афектиран. Следвайки своето хоби Тапанска е депозирала сигнал в полицията за тормоз на работното място, както и сигнал и до Митница Югозападна относно нарушение на Кодекса за поведение на митническия служител.

4. Относно клеветите за увреждане на имущество на читалището и купуване на цигари на по-големите деца. Тапанска ще разходи Юручки до Районен съд – Сандански. В този ред на мисли Тапанска искам да информира обществеността на Кресна, че на таванското помещение има свити кюнци в библиотеката в детския отдел счупено стъкло. Десетки изкривени и потрошени столове, салонна зала в трагично състояние от времето на Априлския пленум на ЦК на БКП. За това Тапнска няма вина, но не е пречка да бъде обвинена за плачевното състояние на читалището. Друг е въпроса защо читалището е в това състояние и защо не се печелят проектите за саниране и вътрешно обновяване. Вероятно защото  Стоянова няма време, тъй като е иззела функциите на културно-масовки и пътува със самодейните състави и детската танцовата школа.

5. Относно приемането на Тапанска от обществеността на Кресна може да се каже, че е много добро. Не желаем да клюкарстваме какво се говори от мъже за Юручки.

6. От момента на назначаването на Тапанска в читалището тя не знае кога секретарката е в болничен или отпуск. Появява се фантомно и така и изчезва. За това Соянова и Юручки бяха помолени от нея да бъдат уведомявани с Драчева кога секретарката е в отпуск или болничен, тъй като е неудобно гражданите да не получават актуална информация кога е на работа. И за това, че Драчева и Тапанска не знаят да хвърлят боб. Не са медиуми, за да получат отговор от свръх сили, кога секретарката е на работа. Тапанска помоли да се спазва закона и Василка Стоянова да бъде замествана със заповед когато отсъства. На това бе отговорено; Нямаме пари за тонер и хартия, за да пускаме заповеди.

7. Никога и пред никого Тапанска не е изразявала становище, че Мария Малчева и Димана Драчева я подстрекават да сигнализира институциите. Това е нейна лична воля и благодарение на тази воля и сигнал до Главна инспекция по труда - Благоевград на Мария Малчева и Димана Драчева, бяха изплатени обезщетения за това, че основното трудова възнаграждение години наред е било под минималната работна заплата. При искане на обяснение от Юручки и Стоянова за това нарушение на трудовото законодателство, те отговориха; Еми, грешка. Толкова години грешка, но за чужда сметка, а дали те ощетиха себе си с поне една стотинка? Юручки не допусна грешка да назначи себе си чрез Настоятелството и упълномощаване на Василка Стоянова да му бъде работодател за периода 2011г. – 2013г. с основно трудово възнаграждение от 440 лв. за 2 часа седмично, на длъжност главен експерт фолклорна музика. По този юридически бъркоч очакваме произнасяне от прокуратурата дали има данни за престъпление превишаване на права, но жалкото е че Юручки се облагодетелства от наивността и непредпазливостта на членове на Настоятелството и наказателната отговорност ще бъде за тях. Юручки е назначен на длъжност главен експерт, за да заеме тази позиция би трябвало в читалището да има още най-малко два експерта! Юручки леко и малко е „забравил” през 2013г. да депозира декларация до Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси , за това че съчетава длъжността Председател и получава доходи по трудово правоотношение в читалището. Което само по себе си е деклариране на неистина пред орган на властта и е предмет на прокурорска проверка по която предстои произнасяне. Василка Стоянова също е леко и малко „забравила” да депозира декларация за конфликт на интереси за това, че е секретар, член на Настоятелството и касиер. Сама върху себе си упражнява контрол и надзор и пр. И затова предстои произнасяне от прокурор.

8. Относно това какви пикантелии за Димана Драчева е споделяла и анализирала Мария Малчева. Заявяваме, че няма да се подадем на тези провокации на г-н Юручки. Може да си посипе главата с пепел. Сега над Кресна имам много от изгорелите гори.

9. Ако наистина Мария Малчева не е била добър служител, защо тогава не са били предприети действия за освобождаване. Неморално и неетично да се бълва „женска злоба„ от мъж, за да бъде уронван авторитета на жена. Когато Мария Малчева ходеше по шивашките цехове в Кресна, за да събира конци и му бродираше безплатно носии. Тя беше много добър служител и приятел.

10. Относно пенсионирането на г-жа Малчева и изплащането на шест заплати за прослужено време. Нека обществеността на Кресна да знае, че кмета г-н Георгиев бе вкаран в интриги и изнудван от Юручки и Стоянова да предостави пари за изплащане на обезщетението. Пари, който при добро управление на читалището би следвало да бъдат предвидени от тях още преди пенсионирането на Малчев. Много добре са знаели, че предстои пенсиониране на Малчев. Дори Василка Стоянова се е консултирала дали може да бъде съкратена Малчева преди пенсионирането, за да не бъдат изплатени заплатите за обезщетение. Та да повиши отново заплатата си до максималния праг предвиден от закона и някоя друга командировка като културно-масовик. В деня, който изтичаше изпитателният срок на Тапанска. Василка Стоянова и заяви, че трябва да си ходи защото кмета не ни даде парите, който обеща за обезщетение на Малчева. Наистина парите бяха изплатени на Мария Малчева. Общинският съветник Георги Костов се отказа от своите възнаграждения. Волята му бе те да бъдат изплатени на Мария Малчева за това, че се е трудила и не иска в Кресна да има обидени и ощетени пенсионери дали своя дан за обществото.

11. Изгонването на Мария Малчева и Димана Драчева от женския хор към читалището. Разкрива сценария на филма, в който се е вкарал културтрегера г-н Юручки. Този сценарии ще се представи в Комисията за защита от дискриминация и в Районен съд - Сандански. Мария Малчева и Димана Драчева ще го разходят по София и Сандански с най-голямо удоволствие.

Независимо от опита за саботиране, упражнения натиска върху хората и отказ за свикване на извънредно Общо събрание. С голямо прискърбие искаме да уведомим г-н Юручки и г-жа Василка Стоянова, че събрание ще се проведе на 14.10.2017 - Петковден. Г-н Юручки и г-жа Стоянова да заповядат и представят отчет за финансовото състояние на читалището с обяснение къде са 23 000 лв. гласувани от Общото събрание през месец март 2017 год. за фонд работна заплата, за да се налага да бъде съкращаван щат. Да обяснят ценообразуването на таксите за танцова. Таксата за ползване на библиотеката, която по закон е безплатна. Къде се харчат парите, а не се купуват нови книги ? С какво право децата се задължават да плащат такса за цял месец, а са посетили само веднъж танцовата школа. Също така да представят ушитите за 4 980лв. носии от Сдружение „Арт център Езерец” на което е управител г-н Юручки. Една година и половина тези носии мистериозно се местят на съхранение в общината или читалището. Наистина има седем броя нови мъжки ризи, които за 4 980 лв. би трябвало да са шити от Джорджо Армани, а не от Юручки с конци събирани от Малчева по шивашките цехове на Кресна.

Добавени коментари

ДО ВИДЯНО публикува:
03 Октомври 2017 | 15:54
ХУБАВО СИ ГЛЕДАЛ, НО НИЩО НЕ СИ ВИДЯЛ.ВОДЕНИЯТ ПРОТОКОЛ ОТ ДРАЧЕВА Е С 17 ПРИСЪСТВАЩИ. А КОЙ Е ПОДМЕНИЛ ПРОТОКОЛА ЩЕ СЕ УСТАНОВЯВА И ТОВА.
Видяно публикува:
03 Октомври 2017 | 00:26
Не зная за какви подписи пишете, но лично видях протокола от това събрание и там пише, че са присъствали 60 члена, и са гласували решенията и за протоколчик се е подписала Димана Драчева, която твърди, че са присъствали всички подписали се. Та в тоя ред на мисли "Вола рие, по главата му пада"
Мария публикува:
02 Октомври 2017 | 21:51
Юручки нали е секретар в читалището в Благоевград. Би трябвало и в това читалище да се направи една проверка от компетентните държавни органи.
Писа публикува:
02 Октомври 2017 | 07:03
Тази госпожица Тапан(ар)ска ясно, че се е появила от отвъдното, ама тези другите госпожа Мара (оставете ме на държавна работа, докато умра) Малчева и госпожа Димана (наяла съм се яко с чесън) Драчева откъде се взеха???????
Струма публикува:
30 Септември 2017 | 20:27
Успокойте се госпожице Таванска има Бело видело и за вас, и за нервите който причинявате на всички около вас
бърза помощ публикува:
30 Септември 2017 | 20:22
Папалиата да прати един тир от безмитната водка за утеха на жена му. Хибрид между смок и пепелянка.
Сливница публикува:
30 Септември 2017 | 19:55
Същата тази помия от Сливница с подписите се гордее с постъпките си. Качва снимки постоянно, като че ли не сме виждали какво плашило е на живо. Със средно образование в общината, няма хора с висше в Кресна. Дай и семинари и банкети.
сливница публикува:
30 Септември 2017 | 15:59
В Кресна е модерно да се фалшифицират подписи. Нали заради една от общината много жени бяха разкарвани до полицията в Сандански. Жалко, жалко за хората. Жертва на безскрупулни помии.
че публикува:
30 Септември 2017 | 15:49
Шаранска е много зле горката. Само интриги са и у кратуната, станала е за посмешище
Тана публикува:
30 Септември 2017 | 15:32
Креснеската песнопойка Юуручки кога ще даде официален отговор. Много бързо се активира когато трябваше да оплюе жените. И това било мъж ?
ох публикува:
30 Септември 2017 | 15:13
Не Василка Драчева, а Василка Стоянова. Оставете жената да си бере краставиците от оранжерията ползваща безплатна минерална вода.Чаушо у ползва да спечели изборите и после я прати да си събира реколтата от краставици. Жалко за жената, но пуста власт какво да се прави.
Хм публикува:
30 Септември 2017 | 14:31
Питайте я тогава Василка Драчева, нека тя каже
ДО КРАЗ публикува:
30 Септември 2017 | 14:06
Да всеки ден нови и нови скандали егн-то е от 10 цифри какви лични данни прокуратурата да се сезира за фалшивите подписи и носиите да не забравяме че Василка Драчева се бе разписала на протокол че е получила носиите които ги нямааааааааа
karz публикува:
30 Септември 2017 | 12:54
Всеки ден нови и нови помии.Прекратете това, преди някой от засегнатите да си потърси правата по съдебен ред. Лични данни на показ? Прекалено е и се носи отговорност пред закона

Добавете Вашия коментар

TOP