Пореден криптовирус е започнал да се разпространява в Европа, съобщава компанията за киберсигурност Kaspersky. Тя е кръстила вируса Bad Rabbit, като за сега той се разпространява главно в Източна Европа и Русия.

Компаниите за киберсигурност ESET и Proofpoint също потвърждават за наличието на новия вирус, допълва онлайн изданието Engadget. Досега са потвърдени 200 жертви на вируса в Русия, Украйна, Турция и Германия. Сред тях е и руската агенция Интерфакс.

Според изданието Росбалт, заразени компютри има и в България. 

Атаки са засечени и срещу летището в Одеса, метрото в Киев и дори срещу Министерството на инфраструктурата на Украйна. Компаниите за киберсигурност все още не могат да потвърдят дали всички атаки са чрез Bad Rabbit.

Новият криптовирус се разпространява чрез фалшиво обновление за Adobe Flash или фалшива инсталация на Adobe Flash. Това означава, че вирусът разчита изцяло на излъгани потребители и не се възползва от уязвимости в софтуер. Той просто прилъгва потребители да инсталират уж важно обновление за сигурността, а всъщност дават разрешение за инсталиране на вируса.

Съобщението на BadRabbit, че вече трябва да платите откуп за файловете си
Съобщението на BadRabbit, че вече трябва да платите откуп за файловете си

След това процедурата е сходна като с останалите криптовируси. Компютърът се рестартира и показва екран със съобщение, че данните са криптирани и трябва да се плати откуп. Потребителите получават и инструкции как да направят това, като откупът е в размер на 0.05 биткойна и се дава срок от 40 часа.

Защита за потребителите остава максимално обновена операционна система, актуален антивирусен софтуер и повишено внимание. Те трябва да инсталират обновления и приложения само от официалните страници на техните създатели.

Vesti.bg.