Нов голям срив на криптовалутите

22 Ноември 2022 | 06:50
0 коментара
Бизнес
Нов голям срив на криптовалутите

Цените на водещите криптовалути отново влязоха в негативна спирала. За последните около 17 дни цената на Bitcoin се понижи с над 5000 долара.

Главната причина този път е сривът на криптоборсата FTX и последвалият ефект на "доминото" в бранша. Bitcoin започна и новата седмица с над 4% спад под 15 725 долара. Втората популярна криптовалута - Ethereum, се понижи с 8% до 1081 долара.

Ethereum "страда" повече, тъй като по-голямата част от загубите покрай FTX, са в тази криптовалута. А конкретните загуби от FTX все още се изчисляват, но се смята, че са над 3 млрд. долара.

Сривът на борсата повлече проблеми и за други по-малки борси. От 6-ти ноември т.г. до 21 ноември пазарът на криптовалути е загубил над 260 млрд. долара, съобщава CNBC.

Банката за криптоинвестиции Genesis също изпитва проблеми. Тя дори намекна, че може да банкрутира, тъй като търси свеж капитал да финансира дейността си, съобщава Bloomberg. Самата банка казва, че това не е сред плановете, но се водят разговори за "решаване на ситуацията без да има нуждаот банкрут".

"Пазарът е в режим на изчакване докато се види какво ще се случи с FTX и дали други платформи няма да се сринат заради експозицията си към нея", коментира пред CNBC, Виждей Айар, вицепрезидент на криптоборсата Luno.

Паралелно с проблемите на FTX, криптоактиви на стойност 477 млн. долара са били източени от сметки на борсата, твърди анализаторската компания Elliptic, като подозира хакерска атака. Това не е и първият проблем за криптоиндустрията тази година. Криптовалутата terraUSD се срина, като повлече множествопо-малки компании, както и фонда Three Arrows Capital.

 

Добавете Вашия коментар

TOP