Нов дом за 18 хиляди ценни експоната на Музея в Петрич

24 Май 2022 | 15:18
0 коментара
Култура
Нов дом за 18 хиляди ценни експоната на Музея в Петрич

Историческият музей в Петрич вече има нов дом. 18 хил. ценни експоната са преместени в модерна, широка и удобна за посетителите сграда, а до дни предстои откриването й.

В района на новия градски парк бе реконструирана сграда, бивша собственост на Гранични войски, по съвместен проект на гръцката община Серес и община Петрич “Създаване на културен двупол Серес – Петрич” на Програмата за сътрудничество “Interreg Гърция – България”.

Целта на проекта е да се реконструират стари сгради на военни поделения в нашия и гръцкия град и те да се превърнат в два културни центъра.

Партньори по проекта са и университетът “Аристотел” – Солун, и Тракийският университет “Демокрит” – Комотини. Преди дни кметът на Петрич Димитър Бръчков присъства на официалното откриване на изградения по общия проект музей на съвременното изкуство “Константин Ксанакис” в културния парк “Константинос Караманлис” на град Серес.

Предстои и откриване на новия дом на Историческия музей в Петрич.

“С новата придобивка музеят има възможност да се разшири и да придобие истински облик на важна културна институция с достатъчна площ за експониране на богатото културно-историческо наследство.

Новата сграда е с много по-голямо пространство и за експозиции, и за фондохранилища”, коментира директорът Методи Бисерков.

Разгърнатата застроена площ на реконструираната сграда е 1847 кв. м, на две нива и с възможност да приема до 150 посетители, а финансирането е около 1,4 млн. лв. Изграден е и паркинг за автомобилите на

посетителите, а сградата се вписва изцяло в архитектурната среда с площадно пространство, водни площи и богато озеленяване

наоколо. Осигурена е достъпна среда за хора в неравностойно положение с асансьор до второто ниво.
Използвани са модерни технологии и съвременно експониране с 3D възстановки, показани включително и в киоски.

Разработва се представяне на холограмни образци чрез холограмни инсталации. Новата сграда е подходяща и за тематично обучение на ученици и студенти.

“Подходът е посетителят да не е просто зрител, а да е и активен участник. Това е новото, модерно разбиране за функционирането на един исторически музей”, обясниха уредниците.

Разделянето на експозициите е направено чрез мебелировка, без стени и врати. Културните ценности се експонират в затворени витрини или в мобилни шкафове със стъклени тавани и вградено LED осветление.

На първото ниво е разположена експозиция от Праисторията, Античността и Средновековието.

“Акцентът на първото ниво са откритията при разкопките на античния град Хераклея Синтика.

Изложили сме уникалната статуя тип тогатос – мъж в официалната римска дреха,

висока над два метра, вероятно на император или друг управник от I-II век след Христа. Посетителите ще видят и голям латински надпис, който всъщност е писмо на император Галерий и цезар Максимин Дая от 308 година, в което владетелите се обръщат към хераклейците в отговор на молбата им да възстановят изгубените градски права.

Експонирали сме още малки скулптури, надгробни и оброчни плочи, витрина с предмети от ежедневието и др.”, разказва директорът на музея.

В зоната, отделена за етнографията, е представен градският бит от началото на ХХ век, както и одая от селска къща. Уникални са петте народни носии – местни огражденски, на бежанци от Беломорието, както и дебърска сватбена носия.

Историята на българските земи през ХVII-ХIХ век е представена на второто ниво. Могат да се видят автентични оръжия от националноосвободителните ни борби, много документи и снимки, старопечатни книги, ордени и медали.

Гербът на Петрич с интересната легенда около създаването му,

печатът на града от 1872 г. са друга част от експонатите на второто ниво. Там е и гостуващата изложба на Националния военноисторически музей с 22 картини на наши художници от периода 1912-1944 г., сред които има творби на Владимир Димитров-Майстора.

“Реконструкцията на сградата и новото духовно хранилище на историческия музей в Петрич, дават възможност на нашето културно-историческо наследство и множеството артефакти да бъдат показани по подходящия начин, по-добър достъп на посетителите и разбира се, ще спомогне за образователния процес при най-младите”, коментира кметът Димитър Бръчков.

Добавете Вашия коментар

TOP