Нощна разходка из планина Беласица

21 Март 2024 | 13:23
0 коментара
Общество
Благоевград
Нощна разходка из планина Беласица

По повод инициативата „Часът на Земята“, която ще премине под мотото „Земята под звездите. Поход към по-добро утре“, можете да  се включите в нощно изкачване на планина Беласица. Събитието е част от проект на голяма търговска верига, който се осъществява в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и „Български дарителски форум“.

 

На 23 март, събота, Сдружение „Млад планинар“ – Петрич организира нощна разходка из планина Беласица , която е посветена именно на „Часът на Земята“. В събитието могат да се включат всички желаещи, не само жители и гости на община Петрич.

 

„Това е едно от събитията, които нашите деца очакват с нетърпение, защото е нещо по-различно. Те разбират, че планината нощно време не е опасна, нищо, че е тъмно. По интересното е, че когато говорим за инициативата „Часът на Земята“, те не осъзнават смисъла на това събитие. Тръгват с идеята да се включат в едно много голямо приключение и да преживеят един много по-различен час. В крайна сметка се завръщат у дома с по-различно мислене, не толкова от приключението, отколкото от смисъла на действията, които са в посока за опазването на нашия общ дом – Земята“, коментира за Радио Благоевград Гергана Сандъкчиева, председател на Сдружение „Млад планинар“ – Петрич.

Според нея, в момента не трябва да мислим как да помагаме на планетата, а как да я спасим. Всъщност, „Часът на Земята“, едва ли ще помогне за това с изгасването на осветлението за един час. По-скоро тази инициатива е да привлече вниманието на хората да обръщат повече внимание на действията си и на бездействията, така че да бъдем по-близо до природата, да й помагаме и да оставим една по-чиста планета за следващите поколения.

Нощната разходка из планина Беласица се организира за шеста година. Сборният пункт е площад „Евтим Евтимов“ в град Петрич. В 20 ч., в събота, 23 март, всички желаещи да се включат в това приключение могат да го направят. Походът тръгва в 20.30 ч., когато ще се изгаси осветлението. Туристите ще поемат в посока планина Беласица и в продължение на един час ще се движат по маршрут над град Петрич.

 

Трасето не е трудно, през годините се наблюдава един засилен интерес от страна на хората. Тези, които са били миналата година споделят, че ще дойдат пак. Организаторите се надяват броят на участниците тази година  да се увеличи, защото този поход носи посланията за опазване на  околната среда.

„Туристите трябва да бъдат подготвени с вода и топли дрехи, всеки трябва да си носи фенер. Това е и най-красивият момент в планината. Когато тръгнат над 100 човека с фенерчета, просто сме като светулки в тъмното. Има едно място, до което стигаме, там гората е малко по-разредена и всъщност, там можем да изгасим фенерите, това и правим. Така можем да усетим колко е тихо и спокойно в планината, и колко е красиво небето поглеждайки нагоре към звездите. Всъщност, това е един зареждащ емоционален момент и всеки един осъзнава, че когато си с отношение към планината и природата, без значение къде си, когато си с приятели и с положително настроение, винаги може да ти бъде хубаво, където и да си“, допълни Гергана Сандъкчиева./bnr.bg

Добавете Вашия коментар

TOP