НОЩ: България ще се справи с третата вълна, ще излезем победител

25 Март 2021 | 10:38
0 коментара
Общество

Здравният министър проф. Костадин Ангелов настоя, че кризата с коронавируса отваря няколко проблема у нас.

"Всички болници в страната са на предела. Третата вълна не прилича по нищо на втората, почти цели фамилии са болни, майки и бременни боледуват, много млади хора са в лечебните заведения. В днешния ден продължават разговорите за допълнителни ваксини в ЕС, и в частност за нашата страна, след като поискахме справедливо разпределение на дозите. Надявам се до довечера да има решение, посочи той.

Ситуацията в болниците по брой настанени в интензивни и неинтензивни е значително по-притеснителна, но болниците ни се справят, настоя той.

"България ще се справи с тази трета вълна и ще излезем от битката успешно. Разкриваме нови болнични легла, осигурили сме лекарства, предпазни маски, дезинфектанти. Осигуряваме и Ремдесивир", допълни министърът.

"Истината е много жестока. 71 години е средната възраст за починалите. Броят на жертвите у нас е голям, а това са загубени човешки животи, които никога няма да бъдат върнати на семействата им, на близките им", посочи проф. Ангелов.

На свой ред нацоналният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че 14-дневната заболяемост у нас е 661 на 100 хил. население, като сме на 6 място в ЕС и втори на Балканите.

"Ако позволим грубо неспазване на мерките, имаме хоризонт да удвоим два пъти и половина броят на заразените, на болните, за починалите", предупреди той.

"Има тенденция за постепенно задържане на цифрите, няма рязко повишаване, каквото имаше предните седмици у нас", настоя Кунчев.

Най-сериозна и ситуацията в Бургас, Силистра, София, Враца и Плевен, най-малко заразени има в Търговище, Разград, Кърджали, Видин и Пазарджик, допълни националният здравен инспектор.

Смъртността вече е 20 на 100 хил. - 4-ти сме в ЕС и №1 на Балканския полуостров.

"Хората, които са ваксинирани са предпазени, ваксината е спасението от вируса. Нека хората да бъдат спокойни, мерките дават резултат, поради спиране на възможността на ексцесивно распространение на заразата. На локално ниво се взимат отделни мерки. Пример е Бургас. Там се наблюдава тенденция за събиране на големи групи с деца на едно място, мярката която беше взета е да не излизат без придружител и с вечерен час, за да се ограничи разпространението на вируса", допълни здравният министър.

Добавете Вашия коментар

TOP