„Нокиа“ планира завръщане към пазара на смартфони

13 Август 2015 | 09:21
0 коментара
Общество
Нокиа  планира завръщане към пазара на смартфони

Източник: Getty Images/Guliver

„Нокиа“ планира да се завърне на пазара на смартфони, започвайки активно да наема софтуерни специалисти, както и да търси партньори за продажба. 

„Нокиа“, една от най-известните компании за телефони в света,

беше засенчена от „Епъл“ и „Самсунг“ и беше принудена да продаде подразделението си на „Майкрософт“ през 2013 г. Оттогава „Нокиа“ се насочи към разработването на мрежово оборудване, припомня Мартин Белтов от Smartnews.bg .

Сега изпълнителният директор на финландската компания е решен да върне славата ѝ. За стане възможно това обаче, тя трябва да изчака срока, поставен от „Майкрософт“, който е до 2016 г. 

„Нокиа“ реши да обвърже своето желание с конкретни действия, пускайки таблета N1 с Android през януари в Китай. Компанията също така представи и лончър с името „Z Launcher”, който подрежда приложенията при началния екран на устройствата.

Междувременно подразделението за развитие на технологии пусна десетки обяви за работа в щата Калифорния, голяма част от тях в сектора разработване на продукти. Според данни в съобщение, датиращо от май, „Нокиа“ планираше да уволни около 70 човека от това подразделение. Компанията по-късно съобщи пред „Ройтерс“, че тези намерения са се променили. 

„Нокиа“ на няколко пъти съобщава пред различни медии, че работи активно по създаването на нови потребителски продукти – смартфони и устройства, свързани с видеозаснемане и здравеопазване. Съществено предимство на финландската компания пред някои нейни конкуренти е фактът, че тя

притежава огромен брой софтуерни патенти.

Те бяха запазени и след сделката по придобиване на подразделението за смартфони от „Майкрософт“. Компанията ще получи и стабилен прираст от кадри след придобиването на „Алкател-Лусент“. Сделката беше за 15,6 млрд. евро

Придобива се също и американският изследователски център „Бел Лабс“, който в историята си има осмина учени носители Нобелови награди.

Анализаторите се надяват, че „Нокиа“ няма

да направи предишната си грешка да пропусне тенденциите в технологиите и да не обърне внимание на желанията на потребителите. 

Нокиа
Нокиа Източник: Getty Images/Guliver

За да се намалят всякакви рискове, „Нокиа“ предприема и стратегията да разработва продукти за други компании чрез обвързващи договори. Идеята е компанията да разработва нови устройства под собствената си марка, но да дава възможност на други производители да ги произвеждат, рекламират и продават.

Тази бизнес стратегия е обратно на цялата традиция на „Нокиа“.

Преди десет години компанията произвеждаше повече апарати от всеки друг в света и имаше персонал от стотици хиляди души. Макар и новата концепция в крайна сметка да носи по-малка печалба, тя е и далеч по-малко рискова. „Нокиа“ може да инвестира в производството чрез продажбата на мрежово оборудване към големите американски и световни оператори.

Опитът на „Алкател“ и „Филипс“ за отдаване на търговската марка за разпространение на продуктите на други компании се оказва един от примерите за „Нокиа“. 

Очакваме с нетърпение да видим как ще тръгнат плановете на „Нокиа“. Със сигурност завръщането на финландците ще бъде интересно за всички, не само анализатори и специалисти, но и потребителите на смартфони и таблети.

Вижте още за технологии в Smartnews.bg.

Източник: Smartnews.bg    

Добавете Вашия коментар

TOP