НОИ подхвана председателя на ОбС в Якоруда д-р З. Иланска по сигнал за фиктивни назначения във фирмата й заради помощите за безработни и майчинство

06 Декември 2022 | 20:28
3 коментара
Бизнес
НОИ подхвана председателя на ОбС в Якоруда д-р З. Иланска по сигнал за фиктивни назначения във фирмата й заради помощите за безработни и майчинство

Националният осигурителен институт започна проверка по сигнал срещу председателя на Общинския съвет в Якоруда д-р Золейка Иланска за фиктивно назначаване на хора в лекарската й практика с цел плащания за безработица и майчинство, което ощетява бюджета. Според автора на сигнала, който е от велинградското с. Къстава, по тази схема през последните години Иланска е била работодател на над 60 човека, докато в лекарския й кабинет през всичките тези години е работила само 1 медицинска сестра.

„Ако се установят нередности, моля сигналът да бъде изпратен на Етичната комисия на Българския лекарски съюз, за да й бъдат спрени лекарските права“, предложил е авторът.

Сигналът, изпратен на 21 ноември до НОИ в София, е бил върнат в ТД на НОИ – Благоевград, потвърди за „Струма“ директорът на местния осигурителен институт Илиан Георгиев. Той увери, че до 2 седмици проверката ще бъде извършена. „Тя се прави само към настоящия момент, а не за минал период“, уточни процедурата Георгиев. Тоест, ако до миналия месец в практиката на лекарката са се водели 10 работници, НОИ няма да ги засече.

Всъщност това е втори такъв сигнал срещу д-р Иланска. Първият е от юни т.г., изпратен директно до Ил. Георгиев и тогавашния директор на Инспекцията по труда Славянка Симидчийска. Той е по-подробен. В него е посочено, че в периода от 2007 до 2021 г. лекарката е подавала финансов отчет само до 2012 г., а същевременно е имало години, в които във фирмата й са се водели на работа едновременно по 30 човека.

Ил. Георгиев си спомни, че и тогава правили проверка, но в лекарската практика нямало назначени външни лица извън медсестрата и всичко било наред.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавени коментари

Лютви Х. публикува:
26 Юли 2023 | 11:55
2023 | 11:03 Мафията в Якоруда си има послушно и глупаво стадо, което ги избира. Те крадат от вас, а вие им вярвате. Стадото си заслужава съдбата. Те ви лъжат , а вие мълчите...глупаци... Това ли е елита на Якоруда, срам и позор от тези управници и съветници..те закопаха града...ДПС ще им бие шута само след 2 месеца...ще се освободим от тези паразити Беди, Карафеиз, Сабиха, Айша Х.,Куцузо, Кавалов, Хърльови,Пачка, Джама, цялата община ще има пълна подмяна на всички нива есен .ПЕРКОВИТЕ БРАТЯ СА ЗА БОБОВ ДОЛ
Пачката публикува:
07 Декември 2022 | 08:22
Шмечеро, Бедата, Джама Бунцева и я сме най - големите герой в Якоруда. Ние крадем, ама всеки ни се възхищава. Ние сме ДПС и ще крадем до гроб
Врач публикува:
07 Декември 2022 | 01:25
Тази бандюга трябва да бъде разследвана по много практики,но винаги заради разтурената ни държавица се измъква безнаказано!На всичко отгоре докторката Шмекерова е и председател на об.съвет Якоруда.Айдутлука на Шмекерова датира от много години,и може да се разглежда и като ръководител на ОПГ!Дано този път службите я разровят добре!

Добавете Вашия коментар

TOP