Нисколихвен кредит за СБАЛО „Св. Мина“, задължителна предучилищна и Програмите за управление на отпадъци и опазване на околната среда са само част от приетите точки от ОбС-Благоевград днес

29 Юли 2022 | 13:21
0 коментара
Политика
Нисколихвен кредит за СБАЛО  Св. Мина , задължителна предучилищна и Програмите за управление на отпадъци и опазване на околната среда са само част от приетите точки от ОбС-Благоевград днес

Местните парламентаристи приеха предложението на кмета Илко Стоянов за отпускане на дългосрочен нисколихвен кредит от търговска банка на СБАЛО „Св. Мина“ с цел погасяване на просрочени задължения на болничното заведение. Дължимите суми са по договори за доставка на лекарства, сключени с фармацевтични компании. Размерът на кредита ще бъде в размер до 1 500 000 лева за срок от 10 години. Необходимостта от отпускане на този кредит е продиктувана от обстоятелството, че лечебното заведение се намира в изключително тежко финансово състояние.
Възможността за отпускане на кредит от търговска банка, с помощта на който болницата да се разплати с фармацевтичните компании е мотивирана и поради причината, че доставчиците открито заявяват, че ако лечебното заведение не изплати задълженията си към тях, доставките на лекарства ще бъдат спрени и няма да изпълняват нови заявки.
На редовно заседание днес, общинските съветници приеха и Програмата за управление на отпадъците и Програма за опазване на околната среда на община Благоевград за периода 2021-2028 година. Сред целите на Програмата са постигане на по-висока степен на рециклиране и подготовка за повторна употреба на битовите отпадъци, значително намаляване на количествата депонирани отпадъци, разделно събиране на битови отпадъци, рециклиране на отпадъци от опаковки, намаляване на пластмасовите отпадъци от продукти за еднократна употреба, намаляване на потреблението на тънки пластмасови торбички за пазаруване.
Още една важна точка бе приета днес. Това е въвеждането на задължителна предучилищна подготовка на 4-годишните деца от учебната 2022/2023 година. Местните парламентаристи приеха тази точка с 35 гласа „за“, 0 „против“ и 0 „въздържал се“.

Добавете Вашия коментар

TOP