Нинова за края на 45-тото НС: Тръгнахме с еуфория, завършваме със скандали

07 май 2021 | 13:34
0 коментара
Нинова за края на 45-тото НС: Тръгнахме с еуфория, завършваме със скандали

Започнахме с еуфория, че Борисов повече няма да е премиер, но завършваме със скандали уж за процедури, зад които прозират интереси, лобизъм, партиен егозиъм и личностни амбции, заяви на изпроводяк на 45-тия парламент лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на групата.

"Уважаеми български граждани, само месец след изборите 45-ото Народно събрание приключва своята работа. Избрахте ни в това Народно събрание с големи надежди за промяна. Започнахме в еуфория, завършваме със скандали. Еуфория, че ГЕРБ са отстранени от властта и Борисов повече няма да е премиер и скандали уж за процедури, но зад тези уж процедури прозира друга истина: интереси, лобизъм, партиен егоизъм и личностни амбиции. Вместо съединението да ни направи силни срещу модела ГЕРБ, разединението ни направи слаби и моделът продължава да управлява. Нещо повече - продължава да се подиграва с парламентарната република. Вместо сега да е тук по силата на решението ни от сутринта да дойдат на парламентарен контрол, той стои в хола в Банкя и ни дава съвети и лъже за финансово-икономическото състояние на държавата", заяви още Корнелия Нинова.

По думите й основната задача на всеки парламент е да приема закони и да осъществява парламентарен контрол. "Със съжаление казваме, че този парламент за един месец не прие нито един закон в полза на хората, освен Изборния кодекс. Не направи нито един парламентарен контрол към нито един министър от правителството на Борисов", заяви още лидерът на БСП.

"Това са фактите. Оценката трябва да оставим на хората, които ни изпратиха. Какво ни събра в началото? Борбата с корупцията, със задкулисието, с парелната държава и желанието този модел на управление дъ бъде прекратен. Започнахме от първия ден с реални действия и внесохме предложение за мораториум върху определени действия върху правителството на Борисов. Уви, новите партии в парламента, не разбираме защо, блокираха този мораториум в първите дни, загубихме една седмица и стана факт, че Борисов си назначи хората във вторите и третите нива. Сега дори "Изправи се! Мутри вън! да бъде коригирано, няма кога. Зацикли и съдебната реформа. В процедури се удави общото ни желание закрием Специализирания съд и прокуратура. Дали е в процедури или в нещо друго, въпрос за мислене", заяви още Корнелия Нинова.

По думите й докато депутатите умуват как да реформират прокуратурата, днес пред нея стои голям опредизвикателство - Светослав Илчовски. "Ако сме правова държава, отдавна прокуратурата трябваше да се е самосезирала", изтъкна още Корнелия Нинова.


Добавете Вашия коментар!

АНКЕТА

Одобрявате ли връщането на маските заради Ковид вълната?