Нинова връща на Радев мандата днес! Какво следва?

07 Септември 2021 | 09:26
0 коментара
Политика

На 7 септември от 17.00 часа държавният глава Румен Радев ще приеме на „Дондуков“ 2 представители на парламентарната група на „БСП за България“, на която връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 46-ото Народно събрание.

 

Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.Епицентър

Припомняме, че в петък, 2 септември, Националният съвет на БСП реши партията да върне мандата нереализиран на 7 септември.

"Положихме максимални усилия за постигане на мнозинство и за формиране на редовен кабинет и работещ парламент. Знаете резултата от нашите разговори - трите т. нар. партии на протеста ни отказаха. Смятаме, че е безсмислено да се продължават тези усилия", подчерта Корнелия Нинова след заседанието на НС.

Тя припомни, че в следващите дни трябва да бъде приета актуализацията на бюджета.

"Безсмислено е да се продължават усилията и да се предлага проформа премиер. Връщаме нереализиран мандат на 7-ми. Доволни сме поне от факта, че днес се прие нашето предложение да започне с ускорени срокове актуализацията на бюджета. Във вторник ще бъде приет бюджетът на ДОО и на Здравната каса и ще се продължи най-вероятно с големия бюджет в сряда. Президентът може да задържи с няколко дни разпускането на парламента, за да бъде окончателно приет бюджетът," изтъкна още Корнелия Нинова.

 

"Ние искахме разум и отговорност, но не се получи", изрази съжаление лидерът на БСП в петък.

 

"След като БСП върне третия мандат, президентът Румен Радев трябва да разпусне Народното събрание и да насрочи дата за нови парламентарни избори. Той обаче няма много време за това, тъй като пред него има конституционни срокове", коментира пред БНТ Симона Велева, доктор по конституционно право.

"Конституцията предвижда конкретен срок за свикване на НС, той е едномесечен. Не предвижда конкретен срок за разпускане на НС обаче. Това е така, защото виждаме палитрата от конституционни казуси, в която се намираме цяла година", каза тя.

По думите ѝ целта на Конституцията е да има разумен срок в който президентът да разпусне НС и с указа, с който разпуска НС, в двумесечен срок трябва да имаме дата за нови парламентарни избори

"Конституцията предвижда, че в последните три месеца от мандата на президента, тоест от 22 октомври нататък, парламентът, който и да е той, независимо дали е успял да избере правителство или не, не може да бъде разпуснат. Идеята на Конституцията е да не се случи така, че да сме в края на мандата на президента и в една и съща времева рамка да нямаме нито парламент, нито президент", заяви Велева.

Тази, другата или най-късно по-другата седмица парламентът трябва да бъде разпуснат. Велева е категорична, че трябва нов указ на президента, дори служебният кабинет да бъде същият.

Добавете Вашия коментар

TOP